fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:11:58
неделя | 29.05.2022 | 02:11:58
16.8 C
София

Атанас Пеканов: Диференцираното ДДС трябва да важи само за определени групи стоки

Според него въвеждането на таван на цените като всеобхватна мярка, не би проработило

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Мерките срещу високите цени трябва да са насочени към най-уязвимите слоеве от обществото, заяви в “Денят започва” по БНТ бившият служебен вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Проблемът е, че в България няма достатъчно добра социална система, която да таргетира хората, които се нуждаят от социални помощи. Според него въвеждането на таван на цените като всеобхватна мярка, не би проработило, а диференцираното ДДС трябва да важи само за определени групи стоки.

В “Денят започва” Пеканов призова властите да продължат с политиката по увеличаване на доходите и да не замразяват минималната работна заплата. Ако увеличението на възнагражденията обаче, компенсира изцяло инфлацията, предстои нов рунд на покачване на цените, защото производителите ще прехвърлят повишените си разходи върху стойността на продукцията си, предупреди той.

По думите му през втората половина на годината се очаква ЕЦБ да започне да вдига лихвените си проценти, което ще доведе до постепенно повишаване на лихвите на частните банки, намаляване на кредитите и повишаване на безработицата. Това обаче е единственият инструмент за намаляване на инфлацията, поясни той.

Основният фактор, на който се дължи повишаването на цените в Европа, е геополитическата ситуация, която предизвика повишаване на горивата и газа и проблеми с доставките, изтъкна той.

Според Атанас Пеканов би било добре новият гуверньор на БНБ да бъде изслушван на определен период от време в Народното събрание, за да споделя пред депутатите очакванията си за развитието на икономиката и финансовата ситуация в близко бъдеще.

Бившият служебен вицепремиер призова депутатите да започнат да изпълняват реформите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, за да може да започнат и плащанията по него. Той приветства планирания преход към зелена енергия. Той би оскъпил енергоносителите в краткосрочен план, но в дългосрочен ще доведе до енергийна независимост, от която и България, и Европа се нуждаят.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук