fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:59:03
петък | 27.05.2022 | 08:59:03
15.8 C
София

Асоциацията за защита на потребителите: Законопроектът за колекторските фирми трябва да се оттегли

Според асоциацията проектът не покрива напълно дейността на колекторите и не е насочен към цялостно регулиране на дейността им

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Внесеният от името на правителството в Народното събрание законопроект за колекторските фирми съдържа лобистки предложения, смятат от Асоциацията за защита на потребителите. В съобщение до медиите от организацията настояват законопроектът да бъде оттеглен, защото не покрива напълно дейността на колекторските фирми и не е насочен към цялостно регулиране на дейността им.

“С чл. 2 банките продължават да са извън обхвата на законопроекта. Ипотечните и потребителски банкови кредити и задължения представляват основния дял от изкупените от колекторски фирми вземания. Освен това продължават и усилията за осигуряване на господстващо положение на тези фирми на пазара за изкупуване на задължения”, посочват от АЗП.

Прави впечатление, че е запазено дори проблематичното заглавие – “Закон за събиране на вземания по потребителски договори”. С него ясно се заявява, че обхватът на този проектозакон се ограничава до комуналните задължения и потребителски кредити от фирми за бързи кредити, коментират от АЗП.

Предложеният законопроект не посочва и ясни критерии, на които трябва да отговарят фирмите за събиране на дългове, което позволява заобикалянето на закона, смятат още от организацията. 

От Асоциацията отбелязват, че България е задължена по силата на членството си в ЕС да транспонира всяка директива в националното законодателство, а вместо това “се предлагат поредните половинчати решения, обслужващи нечии интереси”, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук