fbpx
27.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 16:53:53
четвъртък | 26.05.2022 | 16:53:53
27.8 C
София

Асена Сербезова: Промяната на здравната система е в ход

По думите й 604 млн. лв. ще се влеят в системата на здравеопазването в полза на пациентите

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Ръководствата на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса подписаха анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности 2020-2022 година. Документът беше преподписан от министъра на здравеопазването Асена Сербезова. На подписването присъства и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев.

С подписването на анекса смятаме, че промяната на здравната система е в ход, каза министър Сербезова. По думите й 604 млн. лв. ще се влеят в системата на здравеопазването в полза на пациентите и на медицинските специалисти. Постигнатите приоритети са в областта на профилактиката и превенцията, е-здравеопазването, детското и майчиното здравеопазване, повишаване на заплатите на медицинските специалисти и балансиране на неравенствата в доходите, прозрачност на медицинската дейност, допълни министър Сербезова. Промените се правят на фона на всички кризи, но фокусът трябва да остане върху здравето и благоденствието на българите, каза още тя.

С 31 на сто се повишават средствата в извънболничната помощ, увеличава се броят на изследванията за пациентите, разширават се дейностите, включени в профилактичните прегледи, въвежда се нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лечение на коронавирусната инфекция, повишават се с 38 на сто доходите на общопрактикуващите лекари с цел привличане на млади лекари, допълни министър Сербезова.

Профилактиката ще се разшири с допълнителни изследвания за лица под и над 18-годишна възраст, като те ще влязат в сила от май, каза Васил Пандов, началник на кабинета на министър Сербезова. Повишаването на финансирането в извънболничната помощ цели да се преодолее диспропорцията и да се даде тежест на профилактиката и превенцията вместо на болнично лечение, допълни тя.

Ръстът на бюджета в болничната помощ се базира на ръст на стойността на клиничните пътеки и процедури, каза още министър Сербезова. По думите й целта е да се намалят свръххоспитализациите, като за тази година са заложени 1.88 млн. хоспитализации.

Пандов припомни, че болниците, които не постигнат договорените в Колективния трудов договор начални заплати на лекари и медицински сестри, ще работят по клинични пътеки, увеличени с 15 на сто, а не средно с 25 на сто.

Министерството работи над методика за допълнителна подкрепа на някои болници, които са определящи в даден регион, обясни заместник-министър Петър Грибнев.

Предстоят промени в спешната помощ, а първият хеликоптер за нуждите й се очаква в края на годината, каза доц. Тонев. Предвижда се и от линейка, транспортираща пациент, да може да се запазва легло в дадена болница, така че в нея да имат готовност да посрещнат болния, обясни той. Нашите предизборни програми се спазват с много добро темпо, каза още доц. Тонев. В края на годината ще започнат преговори за рамковия договор, по който ще се работи в предстоящите три години и в него ще можем да предложим промени, допълни той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук