fbpx
More

  Сербезова: Недостигът на медицински сестри е основен проблем в здравеопазването

  С нормативни промени е оптимизиран процесът за определяне на местата за специализация

  Недостатъчният брой медицински сестри е основен проблем в човешките ресурси в системата на здравеопазването. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на парламентарния контрол.

  По думите й проблемът се задълбочава и заради това, че през последните 20 години се утвърждават повече места за специалност “Медицина” отколкото за медицински сестри, съобщи БТА.

  „Трябва да се помисли върху въпросите за свръхнатоварването на медицинските сестри, както и за въвеждане на задължителни критерии в болниците за  съотношенията лекари – медицински сестри, медицински сестри – болнични легла, медицински сестри – пациенти. Общите грижи биха могли да се извършват от болногледачи и това би помогнало в работата на медицинските сестри“, каза Сербезова.

  За нуждите от кадри сред лекарите в системата на здравеопазването министър Сербезова посочи, че с нормативни промени е оптимизиран процесът за определяне на местата за специализация, финансирани от държавата и те вече се утвърждават два пъти в годината.

  По данни от 2021 г.  за нуждите в областта на спешната медицина са необходими 205 лекари, а специализантите са 50,  нужни са 65 инфекционисти, а специализантите са 24, нужните лекари по вътрешни болести са 123, а специализантите са 41, по трансфузионна хематология са нужни 32-ма, а специализират 28,  за съдебна медицина са необходими 25, а специализират 12, за обща и клинична патология са нужни 42, а специализират 40, за педиатрия са необходими 166, специализират 172-ма, посочи министър Сербезова.