fbpx
More

  Асена Сербезова: Недопустимо е граждани и лекари да са потърпевши заради фирма, неглижирала въвеждането на електронните направления

  От 1 юни е в ход издаването на електронните направления, но вече трети ден гражданите не могат да получат необходимите им документи за прегледи и изследвания

  От 1 юни, вече трети ден, е в ход издаването на електронните направления – трети ден български граждани не могат да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания. Недопустимо е заради една фирма, доставчик на софтуер, която е неглижирала процеса по въвеждането на този вид електронна здравна услуга, потърпевши да са граждани и лекари. Това се посочва в позиция на министъра на здравеопазването Асена Сербезова относно въвеждането на електронното направление, съобщиха от здравното министерство. 

  Две години доставчиците на софтуер са обучавани, за да са готови на 1 юни 2022 г. да стартират модулите за електронно направление. Въпреки това “неразбрали” не липсват – може би защото очакванията им са били Министерството на здравеопазването да отложи старта на е-направление, което се е случвало нееднократно през годините – особено по отношение на електронното здравеопазване, се казва още в позицията на Сербезова. 

  Според здравния министър фактът, че законодателят не е предвидил никакъв механизъм за санкции спрямо тези, които саботират процеса на електронизация, е неприемлив. Не може за толкова ключов елемент в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или изследвания, да се разчита единствено на добрата воля на частни субекти. Затова ще настоявам и ще намерим тези законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност. Ще подкрепя всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им през последните два дни достъп до здравеопазване – по причина “неразбрали” частни субекти, заявява министър Сербезова.

  “Най-късно в понеделник, 6 юни, очаквам от разработилите медицинския софтуер, който и към момента дава редица грешки при издаването на електронни направления, отговори за създалата се ситуация. На всички други, които подходиха отговорно, благодаря! “, завършва позицията на здравния министър, цитиран от БТА.