fbpx
26.8 C
София
15 август 2022 | понеделник | 18:47

Асен Василев върна неизпълнения мандат на президента

Румен Радев казва другата седмица кога ще връчи втория мандат

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Кандидатът за премиер Асен Василев върна на президента Румен Радев неизпълнен проучвателния мандат за съставяне на кабинет.

Асен Василев бе номиниран за министър-председател от най-голямата по численост парламентарна група „Продължаваме Промяната“. Той получи проучвателния мандат от държавния глава преди седмица – на 1 юли, но в рамките на определения в Конституцията седемдневен срок не успя да състави правителство.

“Уважаеми господа от „Продължаваме Промяната“, преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по по-друг начин. Оттегленият кредит на доверие към кабинета не трябва и не може да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление”. С тези думи президентът Радев посрешна представителите на политическата партия.

“Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и, колкото и да е трудна, българите ще я постигнат, каза държавният глава и се обърна към номинираня за премиер Асен Василев: “Благодаря на онези от вас, които работихте с мисъл за родината, за които това понятие стои над всички други ценности и съображения”.

По думите на Радев институциите могат да постигат резултати, ако осъзнатият национален интерес е на първо място. “Очаквам правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост”, каза президентът, цитиран от БТА.

Румен Радев каза, че през следващата седмица ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат, който ще отиде при втората по численост парламентарна група – ГЕРБ-СДС. 

От своя страна в началото на срещата Асен Василев благодари на президента за връчването на мандата. Г-н президент, много ви благодаря за връчения мандат, за съжаление, не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, които едно евентуално правителство би искало да направи, заяви той.  

В същото време пред сградата на президентството група граждани протестира с искане за назначаване на служебно правителство и предсрочни избори. 

Конституционната процедура предвижда държавният глава да възложи съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група ГЕРБ – СДС. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img