fbpx
More

  Асен Василев: Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени (ВИДЕО)

  Не се очертава актуализация на минималната заплата от 1 юли

  Националният съвет за тристранно сътрудничество се събра на извънредна среща, за да обсъди пакета от антикризисни мерки, предложен от управляващите. Около 1 милиард и 600 милиона лева ще струва на бюджета осъвременяването на пенсиите от 1 юли и преизчисляването им от 1 октомври.

  Според Гьоков, повишението с 10 процента на пенсиите от юли и вкарването в размерите на Covid добавката е по-справедливо от нарастване с 21 процента.

  “Защото увеличаването на пенсия от 370 лв., минимална пенсия с 20% и увеличаване на 1 500 максимална пенсия е много различно. Така е по-справедливо, а парите, които ще отидат към пенсионерите са същите. Ние не сме спестявали пари” , заяви социалния министър.

  Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов заяви, че в предложените антикризисни мерки отсъства фокус и изрази резерви за поевтиняване на хляба при нулев ДДС.

  “Може би единственият възможен изход от идеята за възстановяване на ДДС на физически лица, но тя сама по себе си е малко по-сложна. Ясно е, че не може за всеки хляб да носим касова бележка и да ни се възстановява ДДС. Следователно може да се намери друг принцип – било на каса, било по някакъв друг ред”, заяви Манолов.

  Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал определи предложените антикризисните мерки като неадекватни и напомни ,че инфлацията в България е двойно по-висока от тази в страните от еврозоната.