fbpx
More

  Асен Василев: Предвиждаме дефицитът да остане 4,1%

  Пред журналисти в кулоарите на парламента той каза, че следващата седмица се очаква в Министерския съвет да бъдат приети законопроектите за актуализация на държавния бюджет

  Това, което предвиждаме към момент, е бюджетното салдо да не се променя, т.е. дефицитът да остане 4,1 процента, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заради предстоящата актуализация на бюджета.

  Пред журналисти в кулоарите на парламента той каза, че следващата седмица се очаква в Министерския съвет да бъдат приети законопроектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, а след това да влязат за обсъждане в парламента. Днес следобед и трите законопроекта ще бъдат обсъдени на среща между коалиционните партньори.

  Попитан дали актуализацията може да стане до края на юни, Василев отговори: „Силно се надяваме. Миналата година, при един доста по-разнороден парламент, актуализацията мина за около две седмици и половина, така че би следвало да има достатъчно време“.

  Финансовият министър каза, че не се предвижда промяна на максималния осигурителен доход и минималната работна заплата. „Трябва да има някаква предвидимост и до края на годината параметрите, които станаха факт на първи април, да важат“, посочи той.

  Относно протеста на полицаите и надзирателите Василев обясни, че с приемането на бюджета за тази година за реформи в някои сектори са предвидени 300 милиона лева. „Доколкото знам, системата на МВР е в процес на финализиране на промените, така че би следвало да могат да получат достъп до тези средства“, каза министърът, цитиран от БТА.