8.12.2022 | четвъртък | 01:13

Асен Василев предупреди, че „феодални“ организации заплашват, ако не се гласува за ГЕРБ

Публикувано:

Сподели поста:

14 ноември наближава, а с него и все повече сигнали за предизборни нарушения. Този път гласът на безпокойството дойде от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ – Асен Василев. Според него ГЕРБ се опитва да манипулира вота в различни региони на страната като използва хора, които заплашват, че ако не се гласува за тях, ще последва уволнение или забрана за достъп до обществени услуги.

„Тези хора трябва да отидат в затвора, това поведение е незаконно“, обясни Василев в предаването „Денят на живо“ по Nova.

Бившият служебен финансов министър разказа за случаи, в които учителки са му признали, че са на площада, за да подкрепят „Продължаваме промяната“, но се страхуват от уволнение. Василев осветли и казус от Силистра, в който имената на хората, които са излезли, за да се срещнат с представители на най-новата политическа формация, са били записвани.

Решение на големите кражби в държавата той намира в съдебна реформа и разумно разходване на събраните данъци – инвестиции в инфраструктура, образование и здравеопазване, без ръст на таксите, които данъкоплатците трябва да заплатят.

В интервюто Василев предложи алтернатива за високите цени на електроенергията, която да бъде реализирана чрез преформулиране на начина, по който функционират вече сключени договори в енергийния сектор.

„Ако дългосрочните договори за предлагане на електроенергия на държавните производства станат налични на енергийната борса, така че всички фирми да могат да се възползват. 80% от енергията на борсата се търгува от днес за утре, докато в повечето развити борси се търгува в дългосрочни договори, което позволява прогнозируемост на цените. Такива пикове не се отразяват на цялата сметка за ток“, обясни той.

Бившият финансов министър определи като „изключително грешен механизъм“ бизнесът да бъде подпомогнат в настоящата ситуация.

„Това означава всички да платим данъци, те да стигнат до фирмите, а те да ги дадат на търговците на енергия и на производителите. Порочен кръг.“

Сред възможните решения Василев посочи държавните ТЕЦ „Марица Изток -2“ и АЕЦ „Козлодуй“ да участват в енергийния микс, който достига до вътрешния пазар. Василев приоритизира начина, по който управлението трябва да решава икономическите и социални проблеми у нас.

„Първо е здравето на хората, второ – помощ за бизнеса“, подчерта той.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС