fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 20:07:46
четвъртък | 26.05.2022 | 20:07:46
26.8 C
София

Асен Василев: Подготвяме се за спиране на природния газ от Русия, защото виждаме как той се спира без причина

България има възможност да транспортира 20 млрд. куб. метра газ на север от юг, допълни той

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза, че се подготвяме за спиране на природния газ от Русия, защото виждаме как той се спира без причина.

Добрата новина е, че регионът е добре позициониран за диверсификация на доставките. България има възможност да транспортира 20 млрд. куб. метра газ на север от юг. Ние имаме скромно потребление от 3 милиарда куб. м и има свободен капацитет за пренос, каза Василев на министерската среща за регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, която се провежда в София.

В края на процеса искаме от ЕС стратегия за закупуване на природен газ. Вярваме, че сме подготвени и има решения, които да носят ползи за нас. 

От 90 процента зависимост в доставките на руски природен газ паднахме до нулата само за един ден – на 27 април, каза Василев. Ако обединим действията и по отношение на електроенергията, може да диверсифицираме региона и завинаги да приключим зависимостта от Русия, посочи министърът, цитиран от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук