fbpx
More

  Асен Василев: Парното ще е по-скъпо, но няма причина за повишаване на цената на водата

  По думите му, ако има покачване на цената на водата, то не е свързано с енергоизточниците, а с управлението на ВиК сектора

  Парното със сигурност ще е по-скъпо, каза Асен Василев, заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите. Преди спирането на руския газ, спрямо март-юли м.г. цената му се беше покачила четири пъти, припомни той и увери, че със сигурност цената на парното няма да се повиши четири пъти, но вероятно до 20 процента. 

  Не виждам причина да се повишава цената на водата, каза още министър Василев. По думите му, ако има покачване на цената на водата, то не е свързано с енергоизточниците, а с управлението на ВиК сектора.

  За това дали цената на хляба ще поевтинее министър Василев обясни, че държавата не иззема 20 процента от себестойността на хляба. Дали тези 20 процента ще стигнат до гражданите, или производителите ще си ги задържат, ще видим във времето, и някои вероятно ще ги дадат на крайните клиенти, а други ще предпочетат да си ги задържат.

  В отговор на въпрос кога ще се откажем от вноса на руски петрол министър Василев каза, че това би станало, когато има техническа възможност в „Лукойл“ това да стане, и от компанията са заявили, че ще е до 12-18 месеца, както и ако е взето общо европейско решение и цяла Европа се откаже. Ние ясно сме заявили, че ако има изключения, искаме да сме сред изключенията. Ако няма изключение за никого, това е една хипотеза, но ако има изключение за някого и България не е в изключенията, ясно сме заявили, че ще сложим вето на решението, допълни той.

  На въпрос дали има информация за държави от ЕС, които са казали, че ще плащат по новите правила на „Газпром“, министър Василев отговори за Нова телевизия, че няма. Ако в Гърция също бъде спряно подаването, както във Финландия, в Гърция също ще се формира доста голям дефицит, но те също са предприели редица мерки, коментира той. Никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условията, добави министър Василев.

  В отговор на въпрос дали има връщане назад към „Газпром“ Асен Василев каза: „Не мисля. Договорът, така или иначе, изтича в края на годината с доставчик, който използва газа за абсолютно политически цели, от една страна, а от друга страна – въпреки че ние сме си изпълнили всички условия, решава да ги смени едностранно, освен ако не въведат драматично по-ниска цена, но дори и тогава трябва да се замислим доколко тази цена реално би била доставяна във времето“.