2.12.2022 | петък | 01:44

Асен Василев: Няма да преговаряме само с ГЕРБ и ДПС

Публикувано:

Сподели поста:

Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност. Това заяви съпредседателят на партията победител в парламентарния вот „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

По думите му още тази седмица ще започнат разговорите с потенциалните им партньори – всички парии в парламента без ГЕРБ и ДПС.

„Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа (енергетика, здравеопазване и образование), да се сформират работни групи от всичките партии от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите 4 г.“, обясни Василев пред bTV.

Според него, за да има устойчиво управление, е необходимо стабилно мнозинство в парламента. Той допълни, че няма как да се случи обещаната промяна с правителство на малцинството. И обясни, че за момента не вижда обстоятелства, които да накарат „Продължаваме промяната“ да преговарят с ГЕРБ и ДПС.

Василев не коментира персонални номинации за бъдещи министри и подчерта, че първо трябва да се започне от проблемите, а не от хората. Въпреки това Василев потвърди, че Кирил Петков ще бъде кандидатурата за премиер, а той за финансов министър.

„Казахме, че това са кандидатури, но те не са червена линия, не са задължителни и на база това, което експертните групи решат и това, което стане ясно в рамките на коалиционните преговори, ще се вземат тези решения. Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков – премиер“, допълни Василев.

Той коментира, че всички клаузи в коалиционното споразумение ще бъдат детайлно описани и с конкретни срокове. Като основен приоритет за ПП, Василев посочи реформата в правосъдната система.

Василев отбеляза, че бърз начин за решаване на проблема с инфлацията няма. По думите му трябва да бъдат овладяни цените на тока и газа и да се върви към увеличаване на доходите. 

„Левът е закачен за еврото, ако има инфлация в еврозоната 5%, няма как инфлацията в България да е по-различна – може да е процент нагоре или надолу“, уточни съпредседателят на „Продължаваме промяната“

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху