fbpx
More

  Асен Василев: Няма да подпишем нов договор с “Газпром”

  По думите му в момента страната ни купува азерски и американски газ

  България няма да подпише нов договор с “Газпром” за доставки на синьо гориво, заяви вицепремиерът Асен Василев в бюджетната комисия в парламента. Сегашният изтича в края на декември.

  Василев коментира, че в момента в България не се купува руски природен газ, защото компанията едностранно е спряла да изпълнява договора си.

  “Отговора на вашия въпрос към момента, кога това правителство ще преговаря с “Газпром” за нови количества газ, имайки предвид държанието на “Газпром” и отказа да изпълнява подписан договор, по който ние сме били абсолютно изрядни – единственият отговор, който мога да ви дам е никога”, каза финансист № 1, цитиран от БНР.

  Според вицепремиера “Газпром” решава на коя държава да приеме плащанията и на коя не. И на базата на това какъв обем доставя и кога изтича съществуващият й договор:

  “Не може, когато някой ти спре газа, въпреки че си плащаш и си изпълняваш договора, ти да разчиташ същият този човек, че няма да ти спре газа, когато си в трудна ситуация. Затова моят отговор е такъв, защото имаме ненадежден партньор, доказано ненадежден”.

  В момента страната ни купува азерски и американски газ, добави Асен Василев.