fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 14:46

Асен Василев: Мораториумът върху цените на тока и парното няма да бъде удължаван

Новият състав на КЕВР разработва нов пазарен сегмент на енергийната борса между 12 и 13 месеца, където да бъде предоставяна електроенергия на стабилни и ниски цени

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че мораториумът върху цените на ток и парно за домакинствата няма да бъде продължаван, той е до 31 март. Това той обяви след края на правителственото заседание.

Василев уточни още, че компенсациите за бизнеса и за небитовите потребители са разписани до края на месеца.

“Новият състав на КЕВР разработва нов пазарен сегмент на енергийната борса между 12 и 13 месеца, където да бъде предоставяна електроенергия на стабилни и ниски цени. Ако регулаторът не успее да се справи в срок и има закъснение, ние сме в контакт с бизнеса и ще решим какво да се прави”, обясни той.

По повод доставките на газ енергийният министър Александър Николов, а и вицепремиерът Василев, заявиха, че към момента няма падане на налягането в газовите тръби в България. И двамата уточниха, че се водят преговори за доставка на втечнен природен газ. Министър Николов поясни, че цените му са по-високи и това би се отразило на цената на “Булгаргаз” за българските потребители.

От своя страна вицепремиерът Василев заяви, че и в момента “Лукойл” работи с 40% неруски петрол и, ако се наложи може да се вдигне до 100%.

“Говорено е с компанията, така че оттам не очакваме проблеми, освен ако Босфорът не затвори за търговски кораби, но това вече наистина е драматична ситуация. Даже и тогава имаме между 90 и 120 дни без ограничаване на потреблението”, подчерта той.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img