fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 20:56:53
четвъртък | 26.05.2022 | 20:56:53
25.8 C
София

Асен Василев: Добре е да не се “разбутва” ръководството на БНБ, докато не се овладеят инфлационните процеси

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Добре е да не се “разбутва” ръководството на Българската народна банка (БНБ), поне докато не се овладеят инфлационните процеси и не се намери обща кандидатура. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев за Българското национално радио и уточни, че това негово мнение е от позицията на финансов министър.

Ние сме “за” да не се открива трета процедура за избор на управител на БНБ, допълни той. Управителят на БНБ трябва да е с абсолютно безупречна репутация. Цялата банкова система лежи на плещите на този един човек и на неговия авторитет, допълни министър Василев. Това не е просто една длъжност, това е центърът на финансовата стабилност на страната. Който е да стане гуверньор, трябва да има широка политическа подкрепа, да е експертен и да има авторитет, тъй като всяка банкнота е подписана от този човек. Той с подписа си стои зад стабилността на българските пари.

Дали ще се открие процедура, ще го реши бюджетната комисия в парламента, допълни още министър Василев. В отговор на въпрос как ще работи занапред с Любомир Каримански, тъй като се съдят, министър Василев каза, че едното не пречи на другото.

По отношение на публикация в социалните мрежи от Каримански преди дни и това дали фискалният резерв е на минимум министър Василев коментира, че към петък вечерта е бил над 8 млрд. лв. Санитарният мининум е 4,5 млрд. лв. и не сме падали под него, увери министър Василев, цитиран от БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук