fbpx
27.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 17:11:57
четвъртък | 26.05.2022 | 17:11:57
27.8 C
София

Асен Василев: До една-две седмици правителството ще подготви цялостен пакет срещу инфлацията

Той заяви, че е против промяната на плоския данък и увеличаването на планирания външен дълг

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

До една-две седмици правителството ще подготви цялостен пакет срещу инфлацията, каза пред журналисти днес Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите. Той се включи в работната дискусия на кръглата маса “Акселерейт грийн”, организирана в София от Българската фондова борса.

Снощи управляващата коалиция имаше много конструктивна дискусия, ще обсъдим ефекта от всички предложения и няма да работим на парче, каза Василев. Той добави, че е против намаляването на ставката на ДДС, защото се е видяло, че това няма никаква ефект за крайните потребители при падането на ставката за ресторантьорите. България е взела мерки срещу инфлацията, ние имаме най-евтиния бензин по бензиноколонките, а хората плащат електроенергията на цени от първи юли миналата година. Помощ има и за потребителите на природен газ, посочи Василев.

Предизвикателство сега е поскъпването на храните, а в бъдеще ще е високата цена на металите, каза още министър Василев.

Фискалният резерв вчера беше 8,2 милиарда лева, каза той в отговор на въпрос. Имаше известен спад, защото се плати емисия дълг в размер на 2,7 млрд. лева, но нивото на резерва се вдигна с данъчните постъпления. Резервът е като нормална банкова сметка, парите в него се увеличават или намалят според плащанията и постъпленията, добави той.

Министър Василев заяви, че е против промяната на плоския данък и увеличаването на планирания външен дълг, каквито идеи има напоследък. Запитан дали минималната работна заплата трябва да се увеличи, той каза, че това е тема на широка дискусия.

Битовите потребители ще излязат на свободния пазар на електроенергия, но те ще могат да купуват енергия от краен доставчик, който ще сключва дългосрочни договори с производителите на ток и ще играе роля, подобна на тази на КЕВР, каза още финансовият министър.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук