fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 10:16:54
петък | 27.05.2022 | 10:16:54
15.8 C
София

Асен Василев: Бизнесът не трябва да очаква допълнително поскъпване на електроенергията

Финансовият министър смята, че актуализацията на бюджета ще влезе през юни в Народното събрание

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Бизнесът не трябва да очаква допълнително поскъпване на електроенергията спрямо миналата есен, коментира в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Цената за електроенергията за бизнеса, ако погледнем как се движи януари, февруари, март, април, е на нивата от септември-октомври м.г., обясни той. Идеята е концепцията, която в момента се разработва, за да се задържат тези нива и занапред, е да мине през Народното събрание, т.е. да няма увеличение за бизнеса спрямо септември-октомври м.г., подчерта Василев. И заяви, че, докато това стане, ще продължи компенсаторната програма, каквато е в момента. Вицепремиерът припомни, че цените на горивата се формират спрямо цените на петрола на международните пазари, предаде БТА.

Обсъждат се и няколко варианта за подкрепа на най-засегнатите лица, така че да не бъдат нарушени прекалено семейните бюджети. Най-добрият вариант трябва да бъде технически изпълним и лесен, посочи финансовият министър. Разгледахме варианта в Гърция, където се раздават карти на определени хора с доходи под определени стойности, които те могат да ползват на бензиностанциите, но това не е удачен вариант у нас, смята Асен Василев. Търси се лесно изпълним вариант, който да не затруднява бизнеса и гражданите.

Петдесет процента намаление на ставката на акциза за горивата, както искат превозвачите, няма да има, категоричен е финансовият министър. Ние сме на най-ниската акцизна ставка и от Европейската комисия не позволяват на нито една държава член, не само на България, да намали ставката под най-ниската стойност, изтъкна той. Затова искането на превозвачите било неизпълнимо.

Финансовият министър смята, че актуализацията на бюджета ще влезе през юни в Народното събрание. В началото на следващата седмица се очаква да бъде обявен пакетът с антикризисните мерки.

За проверка на “Балкански поток”, каквато вчера поиска премиерът Кирил Петков, Василев предположи, че ще започне проверка на Агенция “Държавна финансова инспекция” и на различните служби, на подчинение на премиера. Себестойността на проекта е сред притеснителните моменти, по думите на Василев. Три милиарда лева са твърде много, освен това има непотвърдена информация за смъртни случаи по време на строителството, за неспазени процедури по ОВОС, за неспазени строителни процедури, но това всичко е в компетенцията на ДНСК, МОСВ, МТСП, които трябва да проверят дали е вярно, разясни той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук