fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 21:31:12
четвъртък | 26.05.2022 | 21:31:12
25.8 C
София

Асен Василев: Без дерогация за руския петрол, България няма да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия

Според него България вече не може да разчита на "Газпром", защото те са се показали като абсолютно нелоялен партньор

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Без дерогация за руския петрол, България няма да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и подчерта, че ако има освобождаване за част от страните, страната ни иска да бъде включена.

“Позицията на страната ни по темата за петролното ембарго е ясна”, заяви Василев.

Министърът обясни, че в момента взимаме газ по южния газов коридор. И поясни, че “Булгаргаз” имат договорени танкери до края на юли.

“Оттам влиза общоевропейската покупка – Европейският съюз и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра”, посочи вицепремиерът.

Той обяви, че са в ход сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества природен газ да тръгнат от май месец.

“Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане”, коментира Василев.

Вицепремиерът съобщи, че се работи и да имаме достъп до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра гориво.

Според него България вече не може да разчита на “Газпром”, защото те са се показали като абсолютно нелоялен партньор. Василев изрази увереност, че Украйна ще излезе победител от войната, която обаче според него може да продължи четири – пет години. Това ще се отрази на цените на енергоизточниците, които ще поскъпнат навсякъде по света, смята той.

Вицепремиерът допълни, че и цените на храните ще се повишат, защото и Русия, и Украйна са огромни производители на жито, зърнени култури и износители на световния пазар.

“Логистиката, особено черноморската, ще стане много по-скъпа, тъй като се водят военни действия в съседство”, коментира той в ефира на БНТ.

Относно бъдещето на коалицията Василев

заяви, че в момента, в който коалицията спре да работи за българския интерес, а работи за някакви пари, в този един момент той лично ще помоли парламентарната си група да гласува против коалицията.

“Винаги трябва да сме готови за предсрочни избори”, заяви още Василев.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук