fbpx
More

    Асен Василев: България може да използва 148 млн. евро от съществуващите програми за бежанците от Украйна

    Вицепремиерът изтъкна, че е ясно за какво се разходват средствата, защото това е разписано много подробно

    България може да използва общо 148 млн. евро от съществуващите програми за бежанците от Украйна. Това каза заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев в рамките на днешния парламентарен контрол. Той уточни, че това е решението на Европейската комисия. До момента от тези средства са изразходвани 60 млн. лева. Остатъкът ще бъде използван до края на годината.

    За първия месец от бежанската криза от Украйна – март, са изразходвани малко над 15 млн. лева. Средствата са от националния бюджет. За април са одобрени с постановление на Министерския съвет и те са от сметката на Национален фонд – 56 млн. лева, посочи Василев. Очаква се да бъде подобна сумата и за месец май. Средствата, които са необходими, за да може украинските граждани да използват здравната и образователната системни в България, също ще бъдат от сметката на Национален фонд. Пренасочват се пари и от останалите програми.

    Вицепремиерът изтъкна, че е ясно за какво се разходват средствата, защото това е разписано много подробно. Василев добави, че дори се знае кой хотел какви пари е получил. По думите му подробно са разписани и парите за “Гранична полиция”, за МВР и за Агенцията за българите в чужбина, допълва БТА.