fbpx
More

  Архиерейска литургия за 24 май беше отслужена в храма “Св. Неделя”

  Духовното тържество в храма завърши с гръмко многолетствие, подето от стотиците вярващи, които поклонили се на светите мощи имаха възможност да останат в храма

  Тържествена света литургия беше отслужена в катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“ за празника на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност в София– 24 май.

  “В деня, в който отдаваме всенародната си почит към великото дело на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, и който е един от най-светлите български празници, изразяващ желанието на българите за църковна независимост, просвещение и национално въздигане, многобройно духовенство и множество благочестив народ отправиха заедно молитви към Бога, събрани край мощите на светите братя Кирил и Методий, които за първи път идват в България.” Това съобщиха от Софийската митрополия.

  По време на свещеническото причащение празнично слово за Солунските братя произнесе ставрофорен иконом Кирил Попов от храмовото духовенство. В края на литургията епископ Поликарп, като преподаде патриаршеския благослов на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, поздрави голямото множество боголюбив народ и каза:

  „Тържествен и празничен е днешния ден. Денят, в който всички ние, с едно сърце и с една уста почитаме паметта на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Почитаме днешния ден и като Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжнина. Особено тържествен и радостен е денят, защото тук сред нас, в храма на света великомъченица Неделя се намира мощехранителница, която съхранява частици от мощите на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. В мощехранителницата има още и частица от Честното дърво, на което беше разпнат нашият Спасител Господ Иисус Христос, както и камъче от Голгота – хълмът, на който смъртоносно пострада Христос.

  Духовното тържество в храма завърши с гръмко многолетствие, подето от стотиците вярващи, които поклонили се на светите мощи имаха възможност да останат в храма. Желаещите да се докоснат до светините продължиха да чакат чинно реда си, извивайки се в дълга редица, стигаща чак до ул. „Витошка“.