fbpx
More

  Арабистът Владимир Чуков: Режимът в Беларус стимулира незаконното проникване на мигранти в Полша

  "Пътят на бежанците към Европа се е променил", твърди Чуков

  Мигрантският поток от Близкия Изток към Европа е променил маршрута си, а в този процес сериозно съдействие оказва режимът на беларуския президент Александър Лукашенко. Такава позиция изрази арабистът Владимир Чуков пред БНТ.

  Според него, миграционният натиск към Европа е стихнал през т.нар. “Балкански лъч”, Италия, Либия, Испания и Мароко, но мигрантите са намерили възможност за инфилтрация през Беларус.

  “Една много интересна статистика – ако от Багдад до Минск веднъж в седмицата е имало самолет от началото на годината, сега вече по няколко пъти в седмицата има от различни иракски градове до Минск. Беларуските туроператори в момента работят на пълни обороти. Много от бежанците, които са преминали границата, имат фактурата от хотел в Минск. Повече от очевидно е, че режимът на Лукашенко ги стимулира”, посочи Чуков.

  Poland to build Belarus border fence after migrant influx - BBC News
  Заловени мигранти по полско-беларуската граница. Варшава обяви готовност да изгради преградно съоръжение.

  Проф. Чуков обясни, че полско-беларуската граница се простира на внушителните 400 километра, а Варшава е дислоцирала близо 10 000 представители на службите за сигурност по нея.

  Усилията на Полша да спре наплива на мигранти обаче е частичен. По предварителна оценка около 17 000 души са били възпрепятствани да влязат незаконно на територията на страна-членка на ЕС, но поне толкова са успели да преминат граничната бразда успешно.

  Професорът обясни, че мигрантският поток съставлява основно хора от Азия, Африка и Близкия Изток, но спомена и интересен случай за бегълци от далечна Куба.

  “Това, което за мен беше сензацията от преди една-две седмици – кубинско семейство, което е пътувало от Хавана до Москва, от Москва до Беларус и отиват в Европейския съюз, тоест виждате една шарена компания”, посочва проф. Чуков.

  Чуков посочи, че по българската граница има засилен натиск, но е осезаемо по-слаб от този през 2015 година, когато през Балканите преминаха 1 милион и 200 000 емигранти. Основната цел на бежанците, преминаващи през страната ни, остава непроменена – успешно достигане до Германия.

  По думите на експерта, доминиращата етническа група мигранти в момента са афганистанци.