Премиерът Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова, и членове на кабинета пристигнаха в Народното събрание, за да подкрепят председателя на Народното събрание Никола Минчев. 

Предсрочното освобождаване на Минчев като председател на парламента е заложено като първа точка в днешното пленарно заседание. 

Тошко Йорданов първи излезе на трибуната, за да прочете проекта за отстраняването на Никола Минчев от поста. Докато Йорданов обясняваше как председателят на НС системно и грубо нарушава правилника и превишава своите права, депутатите от “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България” се изправиха на крака, за да аплодират Минчев.

“Тази проява е достойна за конгрес на БКП”, иронизира колегите си Тошко Йорданов. 

“По-логично е председател на парламента да е Ива Митева. Тя е в пъти по-добър юрист от Никола Минчев”, заяви той и припомни, че тя вече е била председател на парламента два пъти. 

“Мафията си поиска държавата и безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република – Народното събрание. След като пресякохме престъпните схеми на “Капитан Андреево”, след като спряхме транзита на парите от магистралите към чекмеджетата, дадохме да се разбере, че антикорупционната комисия ще заработи начело с човек, който не трепери пред задкулисието, мафията прави днешния ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно – става дума за пари. Това е показна атака срещу председателя на парламента. За всички тук е ясно, че най-младият председател на парламента е брилянтен юрист, който води тази институция с чест, а не с процедури и хватки”, хвърли се да защитава парламентарният шеф Андрей Гюров от “Продължаваме промяната”. 

Министърът в оставка и отцепник от партия “Има такъв народ” Радостин Василев пък призова Ива Митева да се откаже от поста председател на Народното събрание. Митева е най-вероятният кандидат за стола на Никола Минчев, като се очаква при бъдещо гласуване да събере вота на ИТН, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. 

“Г-жо Митева, призовавам ви не ставайте предател, не поемайте поста председател, защото ще бъдете най-мразената личност в България. “Има такъв народ” предаде българския народ, никога повече няма да участва в това Народно събрание, не ставайте съучастник в това. Поздравявам петимата, които напуснаха “Има такъв народ”, те доказаха, че са мъже. Не подкрепяйте преврата в държавата, държавата ни е по-важна от всичко”, заяви Василев. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here