fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 20:53

АПИ е дала 118 млн. лв. на фирма за поддръжка на ТОЛ системата (ВИДЕО)

Сметната палата е внесла в Народното събрание доклада за извършения одит

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Агенция “Пътна инфраструктура” е дала 118 млн. лв. без ДДС на конкретна фирма за поддръжка на тол системата, съобщиха от Сметната палата. Агенцията е възложила работата чрез процедурата – “договаряне без предварително обявление”, която според институцията не е законосъобразно.

АПИ възлага дейностите на конкретната фирма с аргумента, че тя няма конкуренция за изпълнение на тази обществена поръчка поради технически причини. Мотивът е, че въпросната фирма е изградила тол системата по предходен договор с АПИ. Сметната палата е установила, че няма основание да се приеме, че същата фирма е без конкуренция като изпълнител на дейности за мониторинг и поддръжката на тол системата. Не на последно място според Сметната палата не може да бъде установен с достатъчна степен начинът на изчисляване на прогнозната стойност – близо 118 млн. лв., и определянето на прогнозните единични цени и количества дейности.

С действията си АПИ е нарушила и Закона за обществените поръчки. Проверени са също сключени 12 договора с директно възлагане на физически лица, свързани с дейности по изграждането и експлоатацията на тол системата. При проведените договори са установени съществени несъответствия: липсват данни по какви критерии са определени участниците, поканени за участие в договарянето; в мотивите за провеждането на процедурата. При четири обществени поръчки в профила на купувача е публикувано само ценовото предложение на избрания участник за изпълнител, не е публикувано техническото предложение.

Сметната палата е внесла в Народното събрание доклада за извършения одит за сключването и изпълнението на договорите за обществените поръчки на Агенцията.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here