fbpx
18.2 C
София
вторник | 24.05.2022 | 23:53:24
вторник | 24.05.2022 | 23:53:24
18.2 C
София

АПИ: 215 км пътища в област Пловдив ще бъдат проектирани и ремонтирани

По програма „Текущ ремонт“ тази година ще приключат предвидените дейности в 11,1 км участък от път ІІ-56 Брезово - Раковски

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

215 км пътища в област Пловдив ще бъдат ремонтирани и проектирани предвижда програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ за тази година. От тях чрез текущия ремонт се планира да започне обновяването на около 37 км пътища, както и да продължи ремонтът на над 11 км, на които е работено и през миналата година. Технологични проекти ще се изготвят за ремонт на над 80 км. За близо 87 км предстои стартиране на обществени поръчки за изработването на технически проекти за основен ремонт.

В област Пловдив ще бъде изграден и изцяло нов път. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов възложи на АПИ да започне проектирането на ново трасе между Пловдив и Смолян. В предпроектните проучвания ще бъдат разработени три варианта за него. Целта е новият републикански път да поеме увеличаващият се всяка година трафик по направлението север – юг към граничния пункт „Рудозем“.

По програма „Текущ ремонт“ тази година ще приключат предвидените дейности в 11,1 км участък от път ІІ-56 Брезово – Раковски. През миналата година са изпълнени асфалтовите работи. Сега предстои поставянето на ограничителните системи и пътните знаци. Планирано е през 2022 г. да стартира обновяването на 3 пътни участъка, за които има изготвени технологични проекти. Те са за ремонта на 2,4 км от път ІІ-64 – в участъка от изхода на Пловдив до пътен възел „Север“ на АМ „Тракия“. 7 км от път ІІ-86 от Околовръстен път на Пловдив и 28 км от път ІІІ-667 Първомай – Асеновград също ще бъдат ремонтирани.

С изпълнението на проектите значително ще се подобри пътната комуникация между общините и малките населени места с Пловдив.

През тази година АПИ ще изготви технологични проекти на редица трасета, за да може през 2023 г. те да бъдат също ремонтирани. Планирано е изготвянето на технологични проекти за ремонта на над 13 км от АМ „Тракия“ в област Пловдив, в участъка от 106-ти до 119-ти км. За ремонт догодина ще бъдат подготвени и проекти на 25 км от път ІІ-56 Павел Баня – Брезово, на 40 км от Подбалканския път І-6 Розино – Карлово – Калофер. Ще бъдат изготвени и технологични проекти за ремонта на 2,8 км от третокласния път ІІІ-866 Кричим – Стамболийски, както и на съоръжение на път III-375 в района на село Кадиево.

През тази година ще бъде възложено проектиране за основен ремонт на 45 км от път І-8 Пазарджик – Пловдив – Поповица – о.п. Хасково, както и на две мостови съоръжения над р. Чая и р. Мечка /при 236-ти и 266-ти км/ на първокласния път. Подготвя се и процедура за проектиране за основния ремонт на съоръжения от Подбалканския път І-6, в участъка от 216-ти до 224-ти км, както и на над 22 км от второкласен път ІІ-35 Кърнаре – (Розина- Карлово), както и на моста над река Черкезица на път ІІІ-804 Поповица – Асеновград. Програмата предвижда и обявяването на тръжни процедури за изготвянето на технически проекти за основния ремонт на две третокласни отсечки – близо 6 км от път ІІІ-805 (Пазарджик – Пловдив) – пътен възел „Царацово“ – Бенковски – Войсил – Съединение и на 6 км от път ІІІ-8006 (Пловдив – Поповица) Садово – Кочово – Моминско – Асеновград.

С изпълнението на инвестиционната програма на АПИ ще се подобри експлоатационното състояние на важни пътни артерии в област Пловдив от значение за регионалната свързаност и за развитието на туризма. Възстановяването на компрометираните участъци от второкласната и третокласна пътна мрежа в областта ще подпомогне развитието на икономиката в един от най-индустриализираните региони на страната.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук