fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:25:58
петък | 27.05.2022 | 19:25:58
28.8 C
София

Антон Тонев: Не се предвиждат структурни и организационни промени в практиките на личните лекари

В отговор на въпрос дали се обмисля повишаване на здравната вноска той посочи, че към момента няма такава идея и не се предвижда повишаване на данъци

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Не се предвиждат структурни и организационни промени в досега съществуващите практики на личните лекари. това каза в интервю за БТА председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев. По думите му се планират промени в начина на заплащане и стимулиране на ефективността на тяхната дейност.

Първата ни идея е да намерим начин да възнаградим по-добре труда, който полагат личните лекари. Втората цел, която преследваме, е да нормираме тяхното работно време – те да загубят задължението да бъдат на разположение на своите пациенти по телефона, в извънработно време, в почивните дни, което изключително натоварва общопрактикуващите лекари в момента, допълни Тонев.

До месец-два ще предложим и промени в наредбата за специализациите, посочи още той.  Все още идеите не са официално описани, защото това ще бъде концепция с промени и засега се въздържаме, тъй като всяко едно написване затваря възможността за динамика в идеите, обясни Тонев.

Идеята пациентът да може да избира при кой лекар да се прегледа ще се осъществи, когато се изпълни задължителното условие за това – въвеждане на ефективно електронно здравеопазване и електронно здравно досие, каза Тонев. Тъй като това се очаква да се случи към края на годината или най-късно в началото на следващата, имаме доста дълъг хоризонт, в който да излагаме нашите идеи.

Ако пациентът реши да отиде при друг личен лекар, извън работното време на своя личен лекар, ще може да го направи в центрове или кабинети за неотложна помощ. В момента има разкрити такива кабинети, но доколко ефективно работят е отделен въпрос, допълни Тонев. Кабинетите за неотложна помощ ще бъдат използвани от пациенти, които не са в спешно състояние, но смятат проблема си за достатъчно значим . В тях хората ще бъдат прегледани от лекар на момента, вместо да чакат до следващия ден, когато започне работа личният им лекар. Това е смисълът на неотложната помощ, добави Тонев.

Смятаме да предложим хибриден модел за заплащане на личните лекари, каза Тонев. Някои от услугите, които в момента се предлагат от личните лекари като детска консултация, профилактика, диспансеризация, ще останат по същия начин, както са извършвани досега т.е. известна част от доходите на личните лекари ще останат под формата на капитационно заплащане. Основната реформа в заплащането, която ние предлагаме и искаме да коментираме като необходима и полезна, е преминаване към заплащане на извършен преглед – заплащане за всеки, преминал амбулаторен случай, добави той.

Цялата здравна информация ще бъде под формата на електронно здравно досие, достъпно за всички общопрактикуващи лекари. Във времето, в което лекарят е в годишната си почивка, пациентите му ще могат по електронен път да си запишат час за преглед в най-близката лекарска практика. В тази лекарска практика ще разполагат с всички здравни данни, за да могат да вземат най-доброто решение за посетилия ги пациент, добави той.

За преустановяване на нерегламентираните плащания е необходим много сериозен контрол. Една от кампаниите, които ще водим, е да стимулираме гражданите да ни подават сигнали за ситуации, в които са били принудени да извършват такива нерегламентирани плащания, каза още Тонев. Въпросът е много сериозен, защото за участието, включително и за даване на нерегламентирано плащане, не се гледа с добро око.

В отговор на въпрос дали се обмисля повишаване на здравната вноска Тонев посочи, че към момента няма такава идея и не се предвижда повишаване на данъци.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук