fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:15:21
сряда | 25.05.2022 | 01:15:21
18.2 C
София

Антоанета Цонева: Когато Румен Радев атакува правителството, отслабва позициите на България

На руската агресия трябва да се отговори твърдо, смята депутатката от „Демократична България”

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„Когато президентът атакува правителството, отслабва позициите на България. Това не следва да се случва”. Това заяви в предаването „Здравей, България” по NOVA депутатката от „Демократична България” Антоанета Цонева.

Преди това тя припомни, че от ДБ от първия ден на войната са били на позицията, че на руската агресия трябва да се отговори твърдо и България трябва да застане до Украйна, с всички нейни искания и нужди – както с осигуряване на военна помощ, така и с подпомагане на бежанците.

„Ние като европейска страна и член на НАТО трябва да браним свободата на Украйна”, каза Цонева.

Тя припомни, че в момента има три проекта за решение. „Единият е на „Демократична България”, който включва военнотехническа помощ. Това е формулировката, върху която ние ще настояваме. Според нас това трябва да бъде прието от парламента”, заяви Цонева.

Що се отнася до позицията на коалиционните партньори от БСП, които се заканват да напуснат коалицията, ако се приеме, че страната ни може да прати военна помощ на Украйна, Цонева каза:

„Не може да се управлява чрез страх. Не може да има коалиция, конструирана около шантаж. България е нападната вече, нашият газ е спрян”, каза тя.

„Едностранно договорите ни са променени и ние отказваме да ги изпълняваме. Това нещо през последните дни беше тежко манипулирани – бяха предоставени на най-високо ниво недостоверни данни, че има европейски страни и компании, които са готови да го правят. Вчера имаше среща на европейските енергийни министри и комисарят по енергетика категорично заяви, че никой не може да си мисли да плаща в рубли, защото това нарушава европейските санкции”, заяви Цонева.

За да останат в управлението, от „Демократична България” искат коалицията да постига „организиран решителен отговор в защита на националния интерес”.

По геополитическите въпроси били допустими широки мнозинства в парламента, смята още Цонева.

Тя не очаква след утрешното гласуване в НС да се стигне до правителство на малцинството. „Надявам се да има мнозинство на достойнството в парламента и лидерите на страната да говорят и да се държат по начин, който да съхранява достойнството на българските граждани”, каза Цонева.

„Бях в Украйна и бях поразена от куража на украинците. Тези хора правят всичко възможно да няма паника. Призовавам политиците тук да не си позволяват да плашат обществото, че ако ние постъпим като всички в свободния свят, ще бъдем въвлечени във война. Това е позиция, която смалява България и я поставя в ъгъла. Когато не си на масата като равностоен партньор, ти си в менюто. С руснаците не се преговаря, когато си наведен, когато губиш позиции си. Когато президентът атакува правителството, отслабва позициите на България. Това не следва да се случва”, каза депутатката.

„Съжалявам за това, че в България може да има национални лидери, които да не изпращат достойни послания и вместо да държат хората изправени и да ги окуражават, се опитват да индуцират страх. Това не е достойно! Когато не си на масата като равностоен партньор, ти си в менюто и Русия демонстрира с това”, каза още тя.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук