fbpx
15.8 C
София
5 юли 2022 | вторник | 07:59

Антоанета Цонева: Единствената партия в коалицията “Ориент експрес”, която знае какво иска, е “Възраждане”

Тя изтъкна, че не може да разбере посланието на президента Румен Радев по казуса със Северна Македония - от една страна признава, че предложението на Франция е напредък, от друга - говори за предателство

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Депутатът от “Демократична България” Антоанета Цонева заяви, че единствената партия в коалицията “Ориент експрес”, която знае какво иска, е партия “Възраждане”. 

“Никой в тази конфигурация, в тази коалиция “Ориент-експрес” не знае какво иска и накъде води страната. Единственият, който знае какво иска, е Костадин Костадинов. Той каза в Народното събрание, че тези избори ще бъдат референдум за бъдещето на България в НАТО и ЕС. Каза и че Македония трябва да бъде присъединена към България. С такива екстремистки послания да се отиде на избори, за да може единственият човек, който знае какво иска в тази коалиция да бъде Костадин Костадинов. Това не го ли намирате за голям риск?”, заяви тя.

Относно предстоящия вот на недоверие Цонева коментира, че е отговорност на министър-председателят да осигури мнозинство в подкрепа на кабинета.

“Протестите след свалянето на Никола Минчев са сравними само със спонтанните протести след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това е показателно, защото тази нова коалиция изплаща България в миналото. Хората, които се събраха на протестите, усещат с кожата си, че тя праща страната към миналото. И съветвам депутатите, от чието гласуване ще зависи това, много внимателно да преценят как ще излязат на улицата след това. Дали ще изпитват страх или срам? И, ако едно от тези чувства ги е завладяло, да си дадат сметка дали не са загърбили избирателите си? Това, което ще се случи следващите дни, зависи от силата на гражданите”,  изтъкна тя.

Тя изтъкна, че не може да разбере посланието на президента Румен Радев по казуса със Северна Македония – от една страна признава, че предложението на Франция е напредък, от друга – говори за предателство.

“През изминалите години изпуснахме много, но днес имаме на масата предложение, изготвено след консултации с нашето МВнР. В изслушването си пред парламента Генчовска каза, че постигнатото е най-доброто, което някога е било постигано в резултат на тези усилия. Е как тогава да приемем тезата, че това е предателство? Употребата на темата за Македония като дъвка, омазването й в катран и лепването на етикета предателство, не работи за разрешаването на проблема. В Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ отхвърлят това предложение – е как от една страна те не са доволни, от друга слагаме знак на равенство с мнението на президента и на ИТН. Защо ВМРО-ДПМНЕ не са доволни и президента Радев също не е доволен – нали те не би трябвало да са на една позиция?”, попита Цонева.

По думите ѝ проектът на Френското председателство предвижда още да се изготви протокол към Договора за добросъседство между България и Северна Македония, който да съдържа конкретни детайли за изпълнението на Договора. Чрез този протокол ще може да се следи дали и как се изпълнява споразумението.

“Това е безпрецедентно – междудържавни двустранни отношения да бъдат вкарани в европейската рамка за преговорен процес. Този протокол ще включва и мониторинг на езика на омразата – македонските власти и медии ще бъдат следени какво говорят и това ще бъде отбелязвано. Гарант ще бъде не само България, а целият Европейски съюз. Преговорите за присъединяване може да бъдат спрени във всеки един момент, в който се види неизпълнение на договора.”, заяви още Цонева.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here