fbpx
17.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 13:11:53
събота | 21.05.2022 | 13:11:53
17.8 C
София

Антъни Блинкен: Разговорът със Сергей Лавров беше много съдържателен

Русия чака писмен отговор от САЩ относно поисканите гаранции за сигурността си

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че разговорът с руския външен министър в Женева е бил “много съдържателен и откровен”, съобщава Вашингтон пост. Двамата със Сергей Лавров обсъдиха вариантите за стабилност в Европа.

Разгледани са били няколко теми. Блинкен обяви, че е предал общата позиция на САЩ и европейските партньори.

“Надявам се Русия да продължи по пътя на дипломацията”, заяви той.

Лавров от своя страна обяви, че Кремъл очаква писмен отговор от Вашингтон относно поисканите от Русия гаранции за сигурността й.

“Днес обсъждахме Украйна. Нашите американски колеги опитаха отново да акцентират върху проблемите на границата между Русия и Украйна, опитаха се да обвържат всичко друго с необходимостта от така наречената деескалация. Това вече се превърна в заклинание. Ще подчертая отново обаче, че в крайна сметка се разбрахме, че следващата седмица ще ни бъдат представени писмени отговори на нашите предложения”, каза министърът.

Лавров допълни, че диалогът ще продължи и изрази надежда, че страстите около Украйна ще се охладят. Той отново повтори, че Русия не е заплаха за съседката си.

Преди преговорите и двете страни заявиха, че не очакват пробив, а заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че Русия не се страхува от никого, дори и от САЩ. Думите му бяха в отговор на въпрос, зададен от телевизия Си Би Ес Нюз, дали Русия е заплашена от Украйна.

Отношенията между САЩ и Русия са на “опасно критично ниво”, каза още Рябков, но изрази надежда, че ще убеди Вашингтон да промени подхода си.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук