28.11.2022 | понеделник | 04:44

Анкара ще гони конкурентоспособност, чрез развитие на космически технологии

Публикувано:

Сподели поста:

Турската космическа агенция представи доклад, относно стратегическите си намерения за развитие в периода 2022-2026г. Докладът сочи, че основен приоритет пред нея ще бъде разгръщането на конкурентоспособност на глобално ниво за страната, чрез стимулиране и развитие на космическия сектор, съобщава изданието dailysabah.com, цитирано от журнала De Re Militari.

Докладът съдържа основни принципи, политики и цели на космическата агенция, средносрочни и дългосрочни приоритети, както и критерии за ефективност.

Министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк обяви, че космическият сектор ще даде сериозен тласък на икономиката, но ще има и добавена стойност за Турция в сферата на интелигентния транспорт и наблюдението на земната повърхност.

Ръководителият на Турската космическа агенция Хюсеин Йълдъръм обяви, че страната е в ход да се превърне във важен фактор по отношение на космическата индустрия и инфраструктура чрез спътници за комуникация и мониторинг.


Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...