fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 00:31:49
петък | 20.05.2022 | 00:31:49
11.3 C
София

Психолог: Дезадаптацията на хората е огромна

По думите ѝ “ние се хвърляме от една крайност в друга

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

От една ненормалност влизаме в друга. Понятието “нормалност” става все по-абстрактно за нас, защото мозъкът ни не може да се адаптира и консолидира целия травматичен опит, който ни се събра. Това каза в студиото на “Денят започва” психологът Ани Владимирова.

По думите ѝ “ние се хвърляме от една крайност в друга”.

“Докато две години трябваше да се свиваме като охлюви в черупки, да ограничим активността си в едно малко пространство със смесване на активностите, от февруари се получи точно обратният процес – изведнъж съзнанието ни ментално се разпространи върху една огромна опасност и трагедия, която не можем да помирим и да включим в когнитивните ни схеми”, обясни психологът.

Страхът през пандемията, че ще останем без работа, е в началото. След него идва страхът от икономическата криза – “че ще сме на студено, на тъмно”. Войната пък донесе екзистенциалният страх, че ще загубим всичко, изреди Владимирова и добави:

“Като добавим и животът във виртуални параметри, дезадаптацията на хората е огромна. Това се вижда на улицата – виждаме колко хора не са в особено адекватно състояние.”

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук