27.01.2023 | петък | 12:50

“Ангелите на Синджар“ – затрогваща история за геноцида на йезидите в HBO Max от 30 септември

Публикувано:

Сподели поста:

„Ангелите на Сиджар“ е въздействащ Max Original документален филм за геноцида на йезидите, режисиран от номинираната за Оскар Хана Полак, който можем да гледаме от 30 септември в стрийминг платформата HBO Max.
Филмът на режисьора Хана Полак разказва история за геноцида над йезидите, извършен от организацията „ISIS“ през 2014 г. в иракски Синджар. Главните действащи лица, Ханифа и Саид, по чудо оцеляват след клането. Във филма се появява и Надя Мурад – носителка на Нобелова награда за мир и сестра на Саид. Хана Полак дава глас на оцелелите и показва тяхната отдаденост да спасят любимите си хора от плен, свидетелствайки за жестоко зверство и давайки резон, че у хората е останала доброта.

ТРЕЙЛЪР:

Синджар, Северен Ирак, 2014 г.: Ханифа, млада йезидка, оцелява по чудо след атаката на „ISIS“ срещу религиозното и етническо малцинство на йезидите в района на Синджар в Северен Ирак. Ханифа успява да избяга, но петте й по-малки сестри биват отвлечени. Те са откарани с камиони и поробени. Въз основа на ексклузивен достъп до едно от най-опасните места на земята, номинираната за Оскар и Еми режисьор Хана Полак проследява мисията на Ханифа да намери сестрите си и да ги върне у дома – както е обещала на умиращия си баща.

Някога най-голямото селище на йезидите в Ирак, Синджар днес не е развалини. След атаката на „ISIS“ през 2014 г. йезидите са екзекутирани, измъчвани, изнасилвани и принудени да преминат в сексуално робство, като всичко това има за цел да унищожи завинаги тяхната миролюбива общност. В основата на филма е поразителната история на една невероятна жена – Ханифа. Пет от сестрите й са отвлечени през август 2014 г. Най-малката е на седем, най-голямата на осемнадесет. Малко след това, на смъртния одър на баща си, Ханифа му се заклева, че ще намери момичетата и ще обедини семейството. Филмът проследява стъпките на Ханифа и представя завладяващи свидетелства на оцелели от геноцида. Един от оцелелите е Саид, който се спасява като по чудо от екзекуция в родното си село Кочо, в което сега почиват хиляди човешки кости. Саид помни лицата на тези, които са натискали спусъка. Той оцелява, за да свидетелства за извършените ужасяващи престъпления и да отмъсти за своите близки. Хана Полак стъпва в тази окървавена земя, за да хвърли светлината на прожекторите върху йезидския геноцид от 21-ви век и неговите истории за насилие, но и надежда за оцелелите за по-светло и мирно бъдеще.

Документалният филм „Ангелите на Сиджар“ е продуциран от HBO Max, Hanna Polak Films, Saxonia Entertainment, Česká Telewize, с участието на ZDF в сътрудничество с Arte. Филмът спечели Голямата награда на Долна Силезия на тазгодишния 19-ти Millennium Docs Against Gravity, както и наградата за най-добър полски филм на 19-ия Millennium Docs Against Gravity. Филмът беше и в краткия списък за номинации за Европейските филмови награди.

Гледайте „Ангелите на Сиджар“ от 30 септември в HBO Max.

HBO Max ™ е глобална платформата за стрийминг директно към потребителите на Warner Bros. Discovery. Max разполага с най-големия набор от съдържание за широка аудитория от емблематичните марки HBO, Warner Bros., DC, Cartoon Network, Adult Swim, Turner Classic Movies и много други. Платформата стартира в Съединените щати през май 2020 г. и въведе по-ниска цена, поддържана от реклами, през юни 2021 г. Миналата година HBO Max започна глобалното си разпространение на 39 пазара в Латинска Америка, Карибите, последвано от скандинавските пазари, Испания, Португалия, Холандия и Централна и Източна Европа. В момента услугата е налична в 61 държави, а компанията има планове за продължаване на разширяването с нови пазари.

Warner Bros. Discovery WBD) е водеща глобална медийна и развлекателна компания, която създава и разпространява най-разнообразното и пълно портфолио в света от съдържание и марки в телевизия, филми и стрийминг. Предлага се в повече от 220 страни и територии и на 50 езика, Warner Bros. Discovery вдъхновява, информира и забавлява публиката по целия свят чрез своите емблематични марки и продукти, включително: Discovery Channel, discovery+, CNN, DC, Eurosport, HBO, HBO Max, HGTV, Food Network, OWN, Investigation Discovery, TLC, Magnolia Network, TNT, TBS, truTV, Travel Channel, MotorTrend, Animal Planet, Science Channel, Warner Bros. Pictures, Warner Bros. Television, WB Games, New Line Cinema, Cartoon Network, Adult Swim, Turner Classic Movies, Discovery en Español, Hogar de HGTV и други. За повече информация, можете да посетите www.wbd.com

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
-0.2 ° C
0.7 °
-1.2 °
95 %
2.1kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...