8.12.2022 | четвъртък | 02:37

Ангела Меркел: Повече няма да се занимавам с политика

Публикувано:

Сподели поста:

Изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел потвърди, че не възнамерява повече да се занимава с политика, след като напусне поста.

„Вече казах, че първо ще си почина известно време, а след това ще видим какво ще ми хрумне“, каза тя в интервю за „Дойче веле“ и отбеляза, че ще редува „четене и спане“.

„Мисля, че други планове ще се появят по-късно. Просто през годините бях напълно съсредоточена върху програмата, която ми беше възложена, и винаги трябваше да съм нащрек“, отбеляза изпълняващият длъжността канцлер.

Според нея „една от задачите на правителствения ръководител е да реагира незабавно, ако нещо се случи“.

Тя призна, че „това е едно от последните ѝ интервюта“ като ръководител на правителството.

„Разбира се, ще бъда малко тъжна, защото работата ми винаги е била и все още е удоволствие“, каза Меркел.

В същото време тя заяви, че трябва да „остане усърдна до последния си ден на поста“. Меркел призна и че има хора, които не са много доволни от нейната политика.

Изпълняващата длъжността канцлер подчерта, че в преговорите, включително с правителствените ръководители на приятелски държави, винаги е действала с оглед на интересите на Германия, съобщава БНР.

Позовавайки се на основните правила на политиката, тя продължи, че „изкуството да се прави политика се състои, наред с други неща, в това да не се правят твърде много предварителни планове и да не се поемат твърде много ангажименти, които по-късно трябва да се отменят.

На въпроса откъде черпи енергия, изпълняващата длъжността канцлер отговори, че я черпи от „природата, от работата в градината, понякога просто от възможността да се изключи“.

Меркел ще изпълнява задълженията си до сформирането на ново правителство. Очаква се наследникът на Меркел на поста канцлер да бъде избран в началото на декември.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС