fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:27:09
петък | 27.05.2022 | 09:27:09
15.8 C
София

Ангел Джамбазки за преброяването в РСМ: Резултатите са фалшифицирани

Вече е сезирана Европейската комисия с приложени свидетелски разкази

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Съпредседателят на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия (ЕК) относно нередности при преброяването на населението в Северна Македония. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

 За обобщаване на данните, събрани в изключително кратък срок, на западната ни съседка бяха нужни 6 месеца, а според евродепутата представените резултати са една огромна фалшификация. Към писмото, което Джамбазки изпраща до ЕК, са приложени и свидетелски разкази на хора с българско самосъзнание в Северна Македония, които ясно показват, че преброяването е фалшифицирано.

В писмото си до Комисията Ангел Джамбазки припомня, че единствената етническа общност, която се е увеличила в пъти, е българската. За сравнение – при преброяването през 2001 година броят на българите е 1417. Прирастът обаче не се дължи на многодетен модел. В същото време всички останали общности намаляват като цифри. По данни на българската държава над 100 хиляди са гражданите на Република Северна Македония, които са получили българско гражданство на база своя доказан български произход.

„В контекста на засиления натиск за отваряне на преговорния процес смятам, че тази фалшификация всъщност доказва нашата теза за дискриминацията и терора, осъществяван вече над 70 години. Виждаме, че в една държава, кандидат за ЕС, е проблем да се заявиш като българин“, пише още Джамбазки в писмото си до ЕК.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук