5.12.2022 | понеделник | 03:47

Ангел Джамбазки: Северна Македония е добре дошла в ЕС, когато прекрати кражбата на българска история

Публикувано:

Сподели поста:

Българският представител в Европейския парламент и член на Партията на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки заяви, че Република Северна Македония е добре дошла в ЕС, когато прекрати кражбата на българска история. Той направи това по време на четвъртата конференция „Западни Балкани“, която се провежда в София.

Според него РСМ трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които самият ЕС залага за запазване на човешките права в държавата.

„Не са верни твърденията, че българската позиция за Западните Балкани е неясна и не е добре очертана. Който го твърди или не е добре информиран, или не е добронамерен. Позицията на България по отношение разширяването на Европейския съюз е била и ще остане следната – разширяване на Европейския съюз чрез Западните Балкани трябва да има и всяка една от държавите е добре дошла“, заяви той.

Джамбазки добави, че място в ЕС има и за Република Албания и Република Косово.

„Това са две проевропейски и прозападни държави и няма съмнение, че те имат място в ЕС. По същия начин стои въпросът и с Черна гора“, каза той.

Според него по не така стоят нещата със Сърбия и Северна Македония.

„И в двете държави има дълбоко влияние, което в никакъв случай не е приятелско към Европейския съюз. В никакъв случай не е насочено към това да се изгражда доверие, сътрудничество и приятелство. Напротив – и в двете държави има много яростна, видима и очертана антибългарска линия на поведение“, коментира Джамбазки.

Той подчерта, че тази линия не е от вчера, а от много отдавна, но този път е съчетана и с антиевропейска риторика, насочена срещу идеята на Европейския съюз.

„Всички тези пропаганди идват от един Евразийски център и са написани под индиго. Дори чрез фабрики за фалшиви новини в социалните мрежи“, допълни българският представител в ЕП.

От думите му става ясно, че и геополитическото, и икономическото напрежение осезаемо нарастват.

„Особено с продължаващите напрежения в района на Черно море, свързани с отношенията между Русия и Украйна. В тази връзка се забелязва раздвижване и в държавите от Западните Балкани. Множество чуждестранни геополитически интереси на територията на Западните Балкани дават своето отражение и може веднага да се види как се представят, разказват и преследват от местните геополитически играчи“, заяви той.

Джамбазки коментира, че на Западните Балкани има интерес и влияние не само от Европейския съюз.

„Има влияния, които далеч не могат да бъдат наречени приятелски. Като Китай например, която агресивно налага своята политика и икономика през много интересно обвързана система от кредити, политическо влияние, обещания и строежи. Осезаемо е влиянието на Руската федерация, особено през Сърбия. Все по-засилващо е влиянието и на Турция, която разглежда мюсюлманското население на Балканите като част от турското културно-историческо и икономическо наследство“, анализира той.

Снимка: bulgaria.events.managment

Вицепремиерът на Р Косово Емилия Реджепи, отговаряща за положението на малцинствата и човешките права, постави акцент върху нуждата от визова либерализация за страната й.

Според нея младото поколение на Косово има нужда от свобода на движение. Тя коментира, че са изпълнени критериите на ЕК за това.

Реджепи смята, че трябва да се изграждат добри отношения с всички съседи и това е пътят към ЕС.

Еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи посочи, че първият приоритет е да има напредък в дневния ред за разширяването.

„Комисията препоръчва да се открият нови клъстери със Сърбия и да се либерализират визите с Косово“, каза той.

Трябва да позволим на партньорите си да напредват по заслуги, коментира еврокомисарят.

Според него Западните Балкани имат нужда от стратегически инвестиции, които ще им позволят да развият икономиките си.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...