Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди, заедно със симпатизанти на Организацията блокираха ул. „Шишман“ в София, където е жилището на министър-председателя. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Целта на акцията е да покажат, че ВМРО няма да допусне национално предателство с позицията на Р България по отношение на старта на преговорите на РС Македония за ЕС.

Протестните действия от дома на Кирил Петков ще прераснат в протест под наслов #НеПредавайМакедония в 12.00 ч. пред парламента.

„Искаме да му зададем няколко въпроса, свързани с българската позиция за РСМ. Искаме да разберем има ли двойна политика, има ли втори външни министър в лицето на г-жа Чернева, поемал ли е ангажименти към западни посланици България да направи отстъпки без нищо в Македония да е мръднало, работи ли договорът за добросъседство, какво е свършено по него, каква е неговата лична позиция, защо не свиква Комисията по външни работи,” каза Джамбазки, предаде „Нова телевизия“

Той посочи, че събирането е кротко, мирно и не навлиза в ничие лично пространство.

“Просто чакаме един човек, на който българският данъкоплатец плаща залата и би трябвало работният му ден да започне след малко на адреса, на който твърди, че живее и ходи пеша. Но г-н Петков не се появява,” допълни евродепутатът.

Той каза още, че премиерът се опитва да бяга от отговорност, прехвърляйки на парламента решението за РСМ:

„След като година и половина говори глупотевини по темата, след като се държа уникално лаишки, неподготвено, непоследователно, след като подцени и до известна степен компрометира българската позиция с глуповати, лековати изказвания, прегръдки и целувки с хората от София, които много бързо прецениха умствения му багаж  и подготовка и го използваха просто като боксова круша, за да се упражняват върху него – това означава, че се опитва да бяга от отговорност.”

Джамбазки допусна, че може би заради вота на недоверие премиерът не свиква Комисията по външна политика. „Защото се страхува може би това, което се чуе и види там, да не нагнети допълнително напрежение в негов ушърб.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here