7.12.2022 | сряда | 16:12

Ангел Джамбазки към лидерите на политическите партии и ЦИК: Докажете, че сте национално отговорни и спрете манипулациите на изборния процес в Турция

Публикувано:

Сподели поста:

В нарочно писмо до политическите партии, които имат представители в ЦИК, българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки настоява да бъдат променени правилата за попълване на декларации при гласуването в Турция.

Ангел Джамбазки сигнализира, че в южната ни съседка е на път да се случи гигантска манипулация с изборния процес и поради тази причина настоява да бъде взето отношение по темата от отговорните органи. Това е фалшификация, за която ние от ВМРО не сме спрели да предупреждаваме, защото структурирането на целия изборен процес в Турция застрашава националната сигурност и е пряка намеса във вътрешните работи на страната ни.

„Ако наистина сте национално отговорни партии, както твърдите, ще предприемете стъпки чрез своите представители в ЦИК за незабавна промяна на скандалното предписание за попълване на декларациите за гласуване в чужбина. Настоявам ЦИК от своя страна да излезе със съответното решение на проблема.”, пише съпредседателят на ВМРО до представителите на ЦИК и лидерите на политически партии във връзка с честността на изборния процес в утрешния ден.

И към този момент съществува едно конкретно обстоятелство, което е много съществено и срещу което ВМРО винаги се е борила. В методическите указания за гласуването в чужбина е приет следният текст:

„Декларацията се приема, независимо къде е попълнена или подписана от избирателя”.

Този текст е меко казано скандален, тъй като под никаква форма не може да бъде установено от длъжностните лица по смисъла на закона, каквито са Секционните избирателни комисии извън страната, дали съответната декларация е попълнена лично от лицето, което декларира данните си. Това от своя страна не е никаква гаранция, че същото лице няма да гласува повторно. Това е твърде важно, тъй като лицето, което попълва декларацията, се задължава да понесе наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс за деклариране на неверни данни и би понесло наказателна отговорност при опит за гласуване повторно на друго място. Приемането на декларация, която не е попълнена собственоръчно пред членовете на СИК, възпрепятства възможността да бъде надлежно проверено и съответно установено, че именно лицето, което ще упражни правото си на глас, декларира, че няма да гласува повторно и разбира, че би понесло евентуална наказателна отговорност при опит да го направи. Така приетият текст дава поле за множество нарушения, които застрашават правната сигурност и могат да доведат до касиране на изборите.

Още през месец септември Ангел Джамбазки и представители на ВМРО депозираха в ЦИК писмо, с което обърнаха внимание на най-често срещаните порочни практики при гласуване извън страната. В утвърдената допреди смяната на членовете на ЦИК практика Комисията винаги изрично посочваше, че декларациите трябва да се попълват собственоръчно пред самата комисия, непосредствено преди да се упражни правото на глас. Това е правилната и съобразена със закона и правната сигурност конструкция, която трябва да бъде прилагана всеки път от ЦИК. По същия начин всеки редовен студент, който се намира на територията на града, в който учи, и няма постоянен или настоящ адрес в съответното населено място, попълва същата декларация, че няма да гласува повторно. Тя обаче се попълва собственоръчно пред СИК. Точно така, както трябва да бъде и при провеждане на изборите извън страната. Въпреки това ЦИК не обърна внимание на множеството доводи, които бяха посочени в надлежно депозираното писмо.

Припомняме, че по време на предходни избори лично Ангел Джамбазки беше наблюдател на изборния процес в Република Турция и тогава стана свидетел на множество закононарушения именно във връзка с попълването на декларацията. Тя беше попълвана от трети лица, специално заети с тази дейност през целия изборен ден.

„Приемайки точно такъв текст, Вие, уважаеми представители на ЦИК, отваряте широко вратата към подобен тип незаконосъобразни практики. Това е абсолютно недопустимо, защото обслужва определени партии и застрашава легитимността на изборния процес.”, пише още съпредседателят на ВМРО до представителите на ЦИК.

В писмото си той отбелязва, че смята бездействието на ЦИК като доказателство, че се обслужват определени партийни интереси и по този начин се застрашава легитимността на изборния процес. Поради тази причина Джамбазки отново настоява да бъде взето надлежното решение и да се променят Методическите указания за гласуването в чужбина в частта им за попълване на необходимата декларация. Само по този начин представителите на ЦИК ще докажат, че работят в услуга на българския народ, каквато е основната роля на институцията.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
9.2 ° C
9.6 °
8.8 °
73 %
0.5kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Българска кампания задава неудобни въпроси към FIFA за Световното в Катар

Фондация GLAS и креативна агенция proof. насочват вниманието към ЛГБТ+ хората и работата на мигрантите в Катар, като...

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

„Често чувате, че на вас, младите хора, разчитаме да градите бъдещето на България. Безспорно е така, но преди...

Иван Гешев: Разпоредих активизиране на работата по делата за разпространение на наркотици, за да защитим гражданите и нашите деца

Под надзора на прокуратурата се провежда Специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на разпространението на наркотични...

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...