fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:12:29
петък | 27.05.2022 | 09:12:29
15.8 C
София

Андрей Гюров: „Продължаваме Промяната“ ще обсъди искането за военна помощ за Украйна, след като мине през комисия

Той посочи, че ПП гласува винаги по съвест

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Въпросът за предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна ще бъде обсъден в групата, когато мине през разглеждане в парламентарната комисия по външна политика. Това заяви председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Андрей Гюров пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Той посочи, че ПП гласува винаги по съвест. Заедно с други депутати Гюров се срещна днес с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Председателят на външната комисия Венцислава Любенова (ПП) каза, че срещата е била много успешна. Не е повдигнат въпросът за изпращане на оръжие. Това беше работна среща между комисията и нашия гост, каза тя. Любенова обясни, че предложенията на „Демократична България“ (ДБ) и на ГЕРБ-СДС относно предоставянето на военна помощ на Украйна са изтеглени от комисията „за доизясняване на технически законови подробности“. Тя увери, че след повторното им внасяне – те ще бъдат разгледани. По-рано днес Атанас Славов (ДБ) призова проектът за решение да бъде разгледан възможно най-скоро, след като за втора поредна седмица комисията по външна политика не включва точката в дневния си ред.

Атанас Михнев (ПП) подчерта, че позицията на формацията винаги е била в подкрепа на украинския народ. По думите му Кулеба е похвалил усилията на българското правителство в тази посока. Попитан дали военната подкрепа за Украйна е въвличане на България в конфликта, Михнев отговори: “Категорично не. Десетки страни изпращат военна подкрепа, без да бъдат въвлечени в конфликта, така че нека спрем с тази проруска реторика”.

На въпрос относно отношенията с Република Северна Македония Андрей Гюров посочи, че позицията на България остава такава, каквато е заявена на консултативния съвет при президента през януари тази година и с решение на Народното събрание през 2019 г., допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук