fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:01:43
неделя | 29.05.2022 | 02:01:43
16.8 C
София

Андрей Гюров оттегля кандидатурата си за гуверньор на БНБ

Това се разбира от негов пост във "Фейсбук", публикуван половин час преди началото на брифинг на премиера Кирил Петков в 16.50 часа

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров, който беше кандидат за шеф на Българската народна банка (БНБ) обяви, че ще оттегли кандидатурата си.

Това се разбира от негов пост във “Фейсбук”, публикуван половин час преди началото на брифинг на премиера Кирил Петков в 16.50 часа. Другият кандидат за поста е номинираният от “Има такъв народ” Любомир Каримански.

“След фактическото разцепление на управляващата коалиция по повод избирането на гуверньор на БНБ стана ясно, че в момента не съществува широко парламентарно мнозинство, което да подкрепи този избор. Като председател на парламентарната група на “Продължаваме промяната”, аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия. Затова в понеделник ще извърша необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура за управител на БНБ. При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име”, пише Гюров.

В изявлението си Гюров пише, че това не е просто един пост, а изключително важна и отговорна позиция, от която зависи възможността за постигане на истинска промяна в държавата. “Такава ще се случи само ако Централната банка влезе истински в своята роля на регулатор и изчисти финансовата ни система от натрупания корупционен капитал, който иначе ще продължава да оказва своята разрушителна роля върху формирането на основни обществени и икономически процеси в страната ни”, е посочил Гюров. 

Няма абсолютно никаква причина да оттеглям кандидатурата на Любомир Каримански. Това написа лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов по-рано днес в профила си във Фейсбук.

“Цялата тази история за избор на управител на БНБ започва да прилича на мелодрама, с елементи на сапунен сериал. В България има закони, най-добре е те да се спазват. Всичко останало са емоции и фантазии”, посочва Трифонов.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук