3.12.2022 | събота | 04:15

Анастас Герджиков: Г-н Радев, слезте на земята!

Публикувано:

Сподели поста:

Слезте от облаците, г-н Радев, обиколете страната и питайте хората какво прави полицията. Това призова кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, коментирайки репресивните методи, с които според него си служи служебния министър Бойко Рашков и МВР. Дебатът между кандидатите беше разпределен в няколко различни модула.

Съставяне на редовно правителство

Вярвам, че ще има кабинет и моята главна цел е да има правителство, заяви проф. Анастас Герджиков.

„На първия тур получих 80% от гласовете, които е имала партия ГЕРБ, и около 10% от всички останали партии. Сега това се промени. Вече няма 23 кандидат-президентски двойки. Има само двама кандидати. Струва ми се, че лесно хората могат да се ориентират за кого да гласуват“, каза той.

ДПС

Запитан дали се припознава в профила на подкрепен от ДПС кандидат, проф. Герджиков отговори, задавайки въпрос към Радев.

„Това, което чух, че кандидатът за президент трябва да бъде обединител на нацията, стожер на Конституцията, лице на държавността, да бъде лице на държавата пред света. Господин Радев, Вие не се ли разпознавате в този профил“, запита проф. Герджиков

Конституцията – има ли нужда от нова такава


„Трябва да обмислим дали ни трябва промяна в Конституцията. Един такъв проект ще съдържа най-важните неща, включително свързаните със съдебната реформа“, коментира кандидатът. Според него промените могат да станат на законодателно ниво, а не с промяна на Конституцията.

Стопкадър: БНТ

„По-плашещото е, че г-н Радев няколко пъти спомена, че има готов проект, но не го представя. Основната причина да изменяме Конституцията, ако това е необходимо, е върховенството на правото. Искам да видя проекта на Радев, не за да се заяждам, а за да го обсъдим. Най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи. Не е добре да променяме основния закон през 5 минути”, заяви проф. Герджиков.


Според него е много опасно България да стане президентска република

„Въвеждането на президентска република е опасно. Би могло да се помисли за по-големи правомощия на държавния глава, примерно по-трудно да се отхвърля ветото му“, каза Герджиков.

Гешев и Прокуратурата

Според Герджиков има персонализиране на проблемите с прокуратурата и фиксиране върху личността на главния прокурор Иван Гешев. Професорът коментира, че дори да бъде сменен Гешев, най-важните са съдиите.  „Основната причина да променим Конституцията е върховенството на правото – да променим съдебната реформа“, призова проф. Анастас Герджиков.

Инфлацията

По отношение на инфлацията кандидатът коментира, че властите са закъснели с антикризисните мерки и подкрепата на бизнеса. Той подчерта, че още през лятото е можело да се въведат някои мерки.

Стопкадър: БНТ

“Ако не бяхме забавили Плана за възстановяване и устойчивост, можеше да получим средства за бизнеса. Освен това, ако бяхме поискали по-рано нотификация, можеше да си позволим да даваме държавни помощи на фирмите. Българският бизнес загива”, заяви той.

„Зеленият“ сертификат е принуда

Герджиков каза, че страната ни не е излязла от кризата и това се вижда от високия брой на починалите и претоварените болници.

Той се обяви против въвеждането на „зеления сертификат“ и попита защо е бил въведен по този начин. По думите той е вид принуда, с която 80% от населението е било задължено да се ваксинира, въпреки че непрекъснато се твърди, че ваксинирането е на доброволен принцип.

Герджиков разкритикува Радев, че след промяна на механизма за допълнителното възнаграждение на медиците, работещи на първа линия, са останали без тези пари. Проф. Герджиков настоя, че лекарите са ни малко и трябва да бъдат допълнително стимулирани за 18-месечните усилия, които полагат.

Външна политика

Кандидатът коментира, че няма как да не приемаме никакви бежанци, защото това са хора, които са изпаднали в беда.

„Покрай тях обаче идват мигрантите, които нямат нищо общо с бежанците. Там често е замесен и трафик на хора“, предупреди Герджиков.

Случаят „Магнитски”, „Панама пейпърс” са позор за нас


Според ректора на Софийския университет САЩ не се месят във вътрешните работи на никоя страна. Но те, като една силна държава, имат своите интереси и ги отстояват навсякъде по света.

Стопкадър: БНТ

“Разбирам това и затова общата ни позиция към отношенията с всички велики сили трябва да бъде проста: да отстояваме нашия национален интерес. Случаят „Магнитски”, „Панама пейпърс” са позор за нас. Трябва сами да решаваме проблемите си”, категоричен е проф. Герджиков.

Македонският въпрос

Според Герджиков е нужен друг подход към Република Северна Македония и не ние, а те трябва да започнат разговора.

 „Единственото, което българската държава иска, е да се спазва Договора за добросъседство и сътрудничество, да се спре езика на омразата и да се уважават правата на българите там и да се подобри транспортната свързаност“, обобщи той.


Единна позиция за Русия

Приятно съм изненадан колко са се сближили позициите ни с г-н Радев по отношение на Русия – в никакъв случай не трябва да се делим на русофили и русофоби, заяви проф. Герджиков. По думите му ние имаме интерес да работим с държавата така, както бихме имали интерес да работим с всяка страна с такава икономика.

„Крим е украински. Това какъв флаг се вее над него, няма значение, защото всеки път, когато някоя страна анексира територия, тя забива флага си на нея“, каза той.

„Ако в ЕС се създаде мнозинство, което прецени, че проблемите с Русия са разрешени, трябва и България да подкрепи отпадането на санкциите. Трябва да опазим свободата и европейските ценности“, заяви Герджиков.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...