fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 13:34

Аналена Бербок: Финландия и Швеция по същество вече са членки на НАТО

Алиансът ще се опита да ускори процедурата по приемане, каза Йенс Столтенберг

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Външната министърка на Германия Аналена Бербок заяви днес, че Финландия и Швеция вече по същество са членки на НАТО, но просто им липсва официалната членска карта, съобщи Ройтерс.

“Швеция и Финландия са не само наши партньори, не само наши приятели, те отдавна са членове на нашето европейско семейство. Затова имате пълната ни подкрепа във всички решения, които вземате с оглед на собствената ви сигурност”, каза Бербок пред репортери в края на среща на външните министри на НАТО в Берлин.

“Съединените щати ще подкрепят силно кандидатурите на Швеция и Финландия за НАТО, ако те решат официално” да подадат молби за членство в алианса, заяви след форума първият американски дипломат Антъни Блинкън. Той изрази убеденост, че 30-те страни членки ще стигнат до консенсус по приемането на двете северни държави, предаде Франс прес.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, който не присъства на срещата заради даден по-рано през седмицата положителен тест за КОВИД-10, каза по видеовръзка, че ако Финландия и Швеция решат да кандидатстват за членство в НАТО, това ще бъде исторически момент.

НАТО е готова да засили гаранциите за сигурност на Финландия и Швеция преди приемането им за членки на пакта, по-специално като засили присъствието му в тези страни. Алиансът ще се опита да ускори процедурата по приемане, каза Столтенберг.

Той изрази убеденост, че е възможно постигане на компромис с Турция, във връзка с опасенията й по повод евентуалното членство на Финландия и Швеция. Турция, макар демонстрирала нежелание двете страни да бъдат приети, “ясно посочи, че няма намерение да блокира” влизането им в НАТО, каза генералният секретар на организацията.

Обявената кандидатура на Финландия и на Швеция за НАТО е доказателство, че “агресията не носи изгоди”, добави той по повод руската инвазия в Украйна, подтикнала към тази стъпка двете страни.

Украйна “може да спечели” войната с Русия, която “не се развива” според предвижданията на Москва, коментира Столтенберг. “Основната й офанзива в Донбас е в мъртва точка, Русия не постига стратегическите си цели”, отбеляза той.

Страните от НАТО са готови да предоставят на Украйна военна помощ дотогава, докогато е необходимо, увери Аналена Бербок след срещата, допълва БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here