fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:24

Американско семейство дари килими на два века на музея в Чипровци

Те са най-старите експонати в институцията

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Колекционери дариха килими от XVIII и XIX век на Историческия музей в Чипровци. Дарителите са американско семейство. Оказва се, че дадените от тях килими са най-старите в колекцията на музея.

„Получихме изключително ценни за чипровското килимарство експонати. Един от тях е молитвено килимче, тъкано от българска мюсюлманка от Лудогорието”, разказа пред NOVA директорът на културната институция д-р Анита Комитска.

Пени и Тим, семейството, дарило килимите, разказват, че се сдобиват с тях, като ги изкупуват от български прекупвачи в Турция, САЩ, както и от други колекционери.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img