fbpx
More

  Американският военен министър на “черноморска” обиколка, пропуска София

  Лойд Остин ще посети Грузия, Украйна и Румния, за да засвидетелства подкрепата на САЩ срещу "руската заплаха"

  Шеф на Пентагона на първа визита в черноморския регион от 2014-та година насам. Военният министър на Съединените щати Лойд Остин пристигна рано сутринта в грузинската столица Тбилиси, за да се срещне с високопоставени държавници и да ги увери в готовността на Америка да подкрепя и защитава страната от “агресията” на Кремъл.


  „Засилваме суверенитета на страни, които са на първа линия пред руската агресия“, заяви източник от американската администрация пред репортери преди визитата, съобщава Свободна Европа.


  Руски военни части са разположени в два грузински сепаратистки района – Абхазия и Южна Осетия, а Кремъл се противопоставя на дългогодишните опити на страната да стане пълноправен член на Алианса, въпреки че е със статут на държава – партньор. През 2008г. Грузия влезе в кратко военно противопоставяне с Русия, в което Москва надделя за броени дни.


  Лойд Остин ще посети още Киев и Букурещ, след което ще се включи в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел, която ще се проведе на 21 и 22 октомври.


  Очакванията са в Украйна Остин да обсъди с президента Володимир Зеленски реформите в отбраната на страната, които са необходими по пътя към НАТО, както и сътрудничеството със съюзници в черноморския регион. В Румъния, американският военен министър ще обсъдят мястото на страната като важен съюзник на Евроатлантическия пакт в Източна Европа, съобщават от Пентагона. Предварителният план е Остин да посети т.нар. “ротационни американски части” във военновъздушната база “Михаил Когълничану”.


  “Ние потвърждаваме отново подкрепата си за суверенитета на страните, които са на първа линия пред руската агресия”, каза висш представител на Министерството на отбраната на САЩ в неделя.


  Впечатление прави, че обиколката на Лойд Остин пропуска София, която многократно е определяна от НАТО и Пентагона като ключов регионален съюзник. През 2019г. България сключи военна сделка за покупка на 8 многоцелеви изтребители F-16 Block 70 от американската компания “Локхийд Мартин”, а български военни са на обучение в Съединените щати, където изучават тънкостите на пилотиране на американския боен самолет. Впоследствие, бившият премиер на страната Бойко Борисов бе на посещение в Белия дом, където се срещна с тогавашния американски президент Доналд Тръмп. Към момента не се изключва възможността за задълбочаване на военното сътрудничество между София и Вашингтон, което би могло да се изрази в сключването на нови военни сделки за придобиване на радарни системи. Властите у нас неколкократно изразиха намерение за инвестиране в модернизация на Българската армия, което освен оптимизиране на бойните способности на Военновъздушните сили, включва закупуване на сухоземна и военноморска бойна техника.