7.12.2022 | сряда | 16:26

Американският артист Брад Дауни гостува за разговор в Гьоте

Публикувано:

Сподели поста:

Културната програма в Гьоте-институт за месец октомври стартира с отворен разговор с американския артист Брад Дауни. Събитието е обвързано с новата инициатива КАРЕ, която обединява в локална мрежа част от галериите в район Оборище – Depoo, Аросита, Харта, Posta, PUNTA, Little Bird Place, както и галерията на Гьоте-институт. Модератор на разговора, който ще се проведе на английски език, ще бъде кураторката Вера Млечевска.

Брад Дауни (р. 1980) е американски артист, активист и режисьор, живеещ в Берлин, който пристига в София за откриване на изложба в галерия PUNTA на 6 октомври. Завършил е училището по изкуства UCL Slade School of Fine Art в Лондон и документално кино в Pratt Institute в Бруклин. Става популярен със своите провокативни намеси в публичното пространство или чрез т.нар. „спонтанни“ скулптури, чиито хумор и остроумен минимализъм често се допълват с отявлена критика на актуални проблеми на средата.

Дауни работи най-често с материали, намерени на улицата, градска мебел като колчета и пейки, бутилки и други случайни предмети и обекти, като по един спонтанен начин успява да промени техните функции и значения. Акциите му най-често са с временен характер, като понякога предизвикват и истински скандали. Такъв се разразява през 2008 г. при включването му в рекламна кампания на известна търговска марка, която е трябвало да се рекламира на витрините на KaDeWe, най-големия търговски център в Берлин. Артистът, чийто произведения често граничат с вандализма, решава да не изневерява на себе си и с помощта на пожарогасител и традиционната за логото на марката зелена боя напръсква витрината на търговския център.

Една от последните му провокативни акции също получава сериозен отзвук, а именно поставянето на грубо издялана, дървена скулптура в реален размер на Мелания Тръмп в полето близо до родния й град в Словения. Целта на оформената с резачка скулптура е осветяване на дебата за имиграцията в момент, в който тогавашният американски президент Доналд Тръмп се зарича да намали броя на имигрантите, бидейки женен за имигрантка. Статуята е подпалена по неизвестни причини през 2020 г., като малко по-късно Дауни поставя нейно копие, но този път в бронзов вариант.

Близкият до средите на „стрийт-арта“ американски артист има излагани произведения в музея Tate Modern и Института за съвременно изкуство в Лондон, музея MASS MoCA в Масачузетс, САЩ, и др.

Събитието ще се проведе изцяло на английски език. Вход свободен.

 

 

 

 

 

 

 

 

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
9.2 ° C
9.6 °
8.8 °
73 %
0.5kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Българска кампания задава неудобни въпроси към FIFA за Световното в Катар

Фондация GLAS и креативна агенция proof. насочват вниманието към ЛГБТ+ хората и работата на мигрантите в Катар, като...

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

„Често чувате, че на вас, младите хора, разчитаме да градите бъдещето на България. Безспорно е така, но преди...

Иван Гешев: Разпоредих активизиране на работата по делата за разпространение на наркотици, за да защитим гражданите и нашите деца

Под надзора на прокуратурата се провежда Специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на разпространението на наркотични...

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...