5.12.2022 | понеделник | 04:10

Американски конгресмени настояха България и Македония да се разберат до Нова година

Публикувано:

Сподели поста:

Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев е получил писмо от членове на Долната камара на Конгреса, в което те настояват България и Северна Македония да се разберат до края на годината, за да може Скопие да започне преговори за присъединяване с Европейския съюз.

Писмото е подписано от демократа Уилям Кийтинг и републиканката Клаудия Тени. Те са членове на комисията за външна политика към рамките на Камарата на представителите, а Кийтинг е председател на подкомисията, която отговаря за региона.

Основното притеснение на американските политици е, че забавянето на членството на Република Северна Македония и Албания в общността ще даде възможност за проникване и засилване на антиевропейски влияния.

Кийтинг и Тени определят присъединяването на двете страни като критично важно за мира и стабилността в района на Западните Балкани.

„Посланик Стойчев, продължаващото забавяне на прогреса на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, хвърли съмнения върху ангажиментите, поети от западните лидери, отваря врата за антиевропейски политически влияния в региона, особено на такива от Китай и Русия. Надяваме се, че ще поставите настрана различията си и ще подкрепите пълната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз“, се казва в писмото на членовете на комисията по външни работи.

През последните месеци редица държави настояха за бързо решаване на проблемните въпроси между Северна Македония и България. На този етап сериозен напредък в двустранните разговори по темата не е постигнат.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
предимно облачно
3.5 ° C
4 °
2.8 °
95 %
4.1kmh
75 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
8 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...