fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:33:50
петък | 20.05.2022 | 01:33:50
11.3 C
София

Американски конгресмен заговори за санкции срещу България заради Северна Македония

Републиканката Клаудия Тени смята, че това е възможен подход, ако София не промени позицията относно съседката си

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Конгресменът от републиканската партия на САЩ Клаудия Тени заяви, че България може да бъдат атакувана със санкции, заради наложененото вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз. В интервю за македонската редакция на “Гласът на Америка” от 14 януари, тя окачестви подобна стъпка на Вашингтон като “възможен вариант”, ако София не преосмисли позицията си.

Тени е съпредседател на групата за приятелство на САЩ със Северна Македония и на Македоно-американското общество. Към момента тя “не е сигурна дали санкциите са подходящи сега”, но смята, че биха дали позитивен резултат върху интеграционнния път на югозападната ни съседка.

През есента на миналата година Тени и 12 други конгресмени изпратиха писмо до посланика на България в САЩ Тихомир Стойчев, с което призовават Скопие да получи възможност за започване на присъединителни разговори с Брюксел. Републиканката определя липсата на отговор от страна на дипломатическото ни представителство като неуважение към Конгреса.

В същото време Тени заявява, че българското правителство трябва да третира уважително всички малцинства, включително македонското.

Вчера премиерът на страната Кирил Петков обяви, че темата за македонското малцинство няма да бъде обсъждана по време на предстоящите утре разговори с новия кабинет в Северна Македония. Той отрече и да е имало коментари по темата от представители на САЩ.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук