fbpx
More

  Американската дипломация в действие: Байдън при Ердоган, Блинкен при китайския външен министър

  По време на срещата на Г-20, Вашингтон обсъди ситуацията с Тайван и руските ракетни системи, придобити от Анкара

  Американският президент Джо Байдън проведе почти едночасова среща с турския си колега Реджеп Таиип Ердоган, на която Вашингтон е изразил притеснения относно човешките права в Република Турция и решението на Анкара за придобиването на руски ракетни системи.

  Двамата президенти имаха възможност да обменят виждания по редица теми в последния ден от срещата на върха на Г – 20 в Рим. Разговорите между Анкара и Вашингтон идват на фона на дипломатическо напрежение между двете страни, след като преди дни Ердоган поиска американският посланик да бъде изгонен от Турция, заради настояването му местният активист Осман Кавала да бъде освободен от затвора. Впоследствие турският президент оттегли това искане.

  В хода на разговорите Байдън е изразил желание всички противоречия между двете страни да намерят разумно решение.

  “Президентът Байдън потвърди партньорството ни с Турция в областта на отбраната и значението й като съюзник в НАТО, но отбеляза опасенията на САЩ относно придобитата от Анкара руска ракетна система С-400“, се казва в изявление на Белия дом след срещата.

  Байдън е подчертал, че за САЩ е от огромно значение Турция да работи за силни демократични институции, зачитане на човешките права и върховенството на закона. Ердоган е обсъдил с американския президент възможността за придобиване на нови изтребители Ф-16 – искане, на което американските законодатели се противопоставиха, тъй като Турция е закупила руски военни системи за противоракетна отбрана.

  „Президентът се съобразява с желанието на Турция за подобна сделка, но ясно посочи, че има процес, през който трябва да се премине в САЩ, като поема ангажимент да работи в тази посока”, заяви висш служител от администрацията на Белия дом.

  Малко преди да започне срещата, Байдън беше попитан дали е готов да сключи договор за доставка на изтребители с Ердоган, на което той отвърна многозначително, че “очаква да бъдат проведени добри разговори” с турския му колега.

  Другият важен момент от дейността на американската дипломация на Г-20 беше срещата на висши китайски държавници с представители на Вашингтон. Държавният секретар Антъни Блинкен проведе разгодвор с външния министър на КНР Ванг И, на която ясно се е противопоставил на действията на Пекин по отношение на Тайван.

  Високопоставен представител на американската администрация обяви, че Блинкен “кристално ясно” е обяснил на Пекин, че Щатите застават срещу всякакви стремежи на Китай да промени политическото статукво в региона.

  Блинкен и китайският външен министър са избегнали темата за тестовете на хиперзвукови оръжия, които КНР провежда в последно време. Според анализатори, военните опити имат за цел да дадат на Пекин бойни способности за избягване на американската противоракетна отбрана.