fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:48

Алжир откри нови находища на газ и петрол

Капацитетът е над 500 000 кубика газ дневно

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Откриха три нови находища на газ и петрол в Сахара. Те са в алжирската част на пустинята и се разработват от местния петролен гигант “Сонатрак” (Sonatrach). В едно от тях участва и италианската група “Ени” (Eni), съобщи за медиите алжирската компания.

Тестовете показват общо над 500 000 кубични метра добив на газ дневно и повече от 40 кубични метра на ден кондензат. С новите мощности ще се увеличи още повече износът на Алжир, който в момента е на 7 място по експорт на синьо гориво.

При съвместното проучване с италианския партньор на алжирците се е стигнало и до откриването на суров петрол.

Страната има доказани запаси от природен газ от близо 2,4 трилиона кубични метра. Тя е доставила около 11% от необходимия на Европа газ, спрямо 47 на сто от Русия.

Много държави, които се опитват да намалят зависимостта си от руските доставки след инвазията на Москва в Украйна, са се обърнали към Алжир.

По време на алжирско-италианската среща на върха, която се проведе на 18 юли, страната обяви, че увеличава газовите си доставки за Рим и се превърна във водещ доставчик, изпреварвайки Русия.

Инвестициите на алжирската газова компания в разработването на находищата ще възлизат на 40 млрд. долара към края на 2026 година.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img