fbpx
More

  Александър Новак: Около половината купувачи на руски газ са открили сметки в рубли

  Руският вицепремиер заяви, че газопроводът "Северен поток-2" едва ли ще бъде пуснат в близко бъдеще

  Близо половината от 54 компании клиенти на “Газпром експорт” вече са открили сметки в рубли за плащане на доставките на руски газ. Окончателният списък на купувачите, преминали към плащане на газа в рубли, ще стане известен през близките дни. Това съобщи руският вицепремиер Александър Новак.

  По думите му окончателният списък на купувачите, които са се съгласили да плащат газа в рубли, и тези, които са отказали, ще стане известен през идните дни. Руският вицепремиер заяви, че газопроводът “Северен поток-2” едва ли ще бъде пуснат в близко бъдеще заради политически причини, но според него съоръжението ще бъде необходимо в бъдеще.

  Русия е увеличила добива на петрол през май с 200-300 000 барела дневно след спада през април. През юни възстановяването на добива ще продължи, разясни Новак.

  Той допълни, че в Русия ситуацията с добива и износа на енергийни суровини в момента е стабилна, информира ТАСС.

  Според Новак ако Европа се откаже от руския петрол, Москва ще пренасочи суровината към други пазари, откъдето тя ще поеме към европейските потребители. По думите му Русия вече увеличава доставките в азиатски страни.

  Той увери, че общият световен баланс в производството на енергийни суровини ще се запази, предаде БТА.

  „Ще настъпи просто преразпределение, а ние ще пренасочим енергийните си ресурси към тези пазари, откъдето този петрол ще бъде пренасочен към Европейския съюз. Между другото това вече до голяма степен се случва. Увеличихме обема на доставките в Азиатско-тихоокеанския регион, увеличихме ги значително,“ каза Новак.