fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 17:23:03
четвъртък | 26.05.2022 | 17:23:03
26.8 C
София

Александър Николов: Сметките за парно за април няма да са по-високи в сравнение с предходния месец

Цената на ток за бита не е променяна, коментира той и посочи, че засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение на цената на тока, особено за бита

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Общият размер на сметките за парно на гражданите за април няма да е по-висок в сравнение със сметките от предходния месец, тъй като дните, в които има топлоподаване, ще са значително по-малко. Това коментира в ефира на Нова телевизия министърът на енергетиката Александър Николов по повод увеличението с 25 на сто на цената на природния газ от април.

Работим активно с всички топлофикационни дружества, за да може в първия момент, в който температурите позволяват, топлоподаването да бъде ограничено и съответно сметките за гражданите да не се натоварват, увери Николов.  

Цената на ток за бита не е променяна, коментира той и посочи, че засега не се наблюдава пазарна динамика, която да изисква увеличение на цената на тока, особено за бита. 

Относно искането от „Газпром Експорт“ България да заплаща доставяния газ в рубли, министър Николов поясни, че има описан механизъм. По думите на министъра дали това ще се случи или не, подлежи на няколко решения, едно от които е функция от Европейската комисия. Следва да се обсъди и конкретен механизъм и на Министерски съвет, посочи той и допълни, че следва да се има предвид ефектът за страната ни, ако се приеме или отхвърли подобен механизъм.

България може да бъде поставена в тежка неконкурентна среда, ако други юридически или корпоративни лица или други държави, които имат договор с “Газпром Експорт” решат да изпълнят този механизъм и съответно продължат да получават природен газ или го получават на по-добра цена, добави министърът. 

Николов увери, че всички възможни варианти се обсъждат на ниво министри на енергетиката със съседните на България страни, за да могат да излязат с общо решение дали и как ще се случи този механизъм, цитиран от БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук