fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:29:31
неделя | 29.05.2022 | 01:29:31
16.8 C
София

Александър Николов: Името на руски олигарх не присъства в Gemcorp

Целенасочено се прави скандал“, заяви енергийният министър

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

„Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ – няма подписан документ единствено и само с Gemcorp, има и втора компания, която с казва “Ай Пи 3”. Това заяви енергийният министър Александър Николов в студиото на “Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Няма предложение на Gemcorp за участие в завод за батерии“, категоричен е той. Те ще помогнат за създаването на енергийния профил на България. “Ай Пи 3” е компания, която се занимава с няколко типа иновативни технологии, критични за енергийната независимост.

“Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото заявено, са намеренията, че на фона на това къде се намира България, как изглежда политическата й карта, как изглежда човешкият капитал и активите, те са изразили намерение да участват в този преход”, каза министърът.

Единственото заявено намерение от двете компании е изпълнение на анализ, който е направен за “Топлофикация София” – за да спре да трупа огромни задължения.

“Нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито пък американският посланик Херо Мустафа е сътрудничила в преговорите. Американски представител не е присъствал на подписването на меморандума, той беше подписан публично пред журналисти”, подчерта Николов.

Николов заяви, че подкрепя насърчената от премиера Петков проверка на ДАНС.

„На срещите с правителството са присъствали много инвеститори, с всички сме работили по един и същ начин – да се представи България с всичките позитиви и възможности, на фона на случващото се в региона“, каза Николов.

“В следващите седмици предстои подписване на подобно споразумение с Israel Electric Corporation – най-голямото дружество, опериращо с енергийни активи в Израел. Предстоят разговори с инвеститори, които не са се насочвали към България повече от 10 години“, каза още той.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук